hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kompenzálják az elmaradt fizetést

A Semmelweis Egyetem orvosi karán oktatóként és orvosként is dolgozók közül többen kevesebb fizetést kaptak februárban, írja az Index.

Mint kiderült, a bonyolult bérezési rendszer miatt csak átmeneti problémáról van szó. Az egyetem gyors döntést hozott és januárig visszamenőleg kompenzálja azt, aki esetleg rosszabbul járt.

Az egyetemen többen kettős szerepben dolgoznak: tanítanak és a klinikán szakorvosként is gyógyítanak. Ők vagy az oktatói, vagy a szakorvosi bértábla alapján kapják a fizetésüket, aszerint, ami kedvezőbb számukra. Magasabb tudományos fokozatnál (docensek, egyetemi tanárok) az oktatók alapbére magasabb az orvosokénál, így ez a jobb megoldás nekik.

A kormány tavaly úgy döntött: már szeptembertől decemberig jelentős bérkiegészítést ad a szakorvosoknak, majd pedig ezt januártól beépíti a bérükbe. A bérkiegészítés erre a négy hónapra viszont azokra is vonatkozott, akik oktatók és szakorvosok is egyben.

Ez egy egyetemi docens esetében bruttó 63 500 forint pluszt, egy egyetemi tanárnál bruttó 107 ezer forintos többletet jelentett. Ez a kiegészítés az oktatóknak viszont idén januártól már nem jár. Az oktatók alapbére idén januártól viszont 5 százalékkal emelkedett. Ennek ellenére is előfordulhatott, hogy valaki februárban meglepve vette tudomásul, hogy kevesebb pénzt kapott. 

Az Index kérdésére a Semmelweis Egyetem azt közölte: az egészségügyben 2017 januárjában megvalósult béremelés nyomán azoknak az oktatói feladatokat is ellátó szakorvosoknak, akik nem a szakorvosi, hanem a számukra kedvezőbb oktatói bértábla alapján kapják a fizetésüket (egyetemi tanárok, valamint a docensek egy része), nem épült be az illetményükbe az a 2016 nyarától átmeneti, 4 hónapra megállapított bérkiegészítés, amely január elsejétől a garantált szakorvosi illetmény részévé vált.

Ezek az oktatók ugyanakkor megkapták a tavaly év eleji 15 százalékos, majd 2017 év eleji újabb 5 százalékos oktatói béremelést. Ez az emelés ugyanakkor az esetükben kisebb mértékű lehetett a tavalyi év utolsó négy hónapjára megállapított bérkiegészítés összegénél. Az egyetem ezért az esetleges különbséget januárig visszamenőleg kiegészíti. Így tehát nem csökken a betegellátásban is résztvevő oktatók fizetése a Semmelweis Egyetemen.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink