hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kolumbusz a magyar egészségügyben

„Talán most belekap a változás szele a magyar egészségügy évtizedek óta csak sodródó, roppant hajójának vitorlájába és új vizek felé indítja el” – reménykedik a Napi Gazdaság szerzője.

Stekl László nemzetközi változásmenedzsert az Uzsoki utcai kórház fizetős-ellátás kísérlete lelkesített fel annyira, hogy a hosszú távú vállalati víziók hasznáról értekezzen.

„Kérdés persze – írja – , hogy az Uzsoki Kórház új megközelítése csak egy finanszírozási nehézségekkel küzdő egészségügyi intézmény bátor és innovatív – ámde elszigetelt – lépése, vagy egy olyan szükségszerű, strukturális változás első momentuma, amely a legtöbb hasonló intézményben hamarosan lezajlik. Egyedi lépés, vagy egy új vízió kezdetét jelzi a magyar egészségügyben?

A közelmúltban egy konferencián jártam, ahol magyar vállalatvezetők szilárd meggyőződéssel érveltek amellett, hogy a mai, gyorsan változó világban a hosszú távú vízióknak egyre kisebb szerep jut. Én viszont abban hiszek, hogy merész vízió nélkül Kolumbusz sem fedezte volna fel Amerikát. És azt is gondolom, hogy a vízió nemcsak egy vállalat életében, hanem egy ország egészségügyi rendszerében is kiemelkedően fontos.

A politikában, az üzleti és a családi életben egyaránt szükségünk van arra, hogy hinni tudjunk valamiben. Különösen fontos ez egy olyan területen, mint az egészségügy, ahol alulfizetett, paraszolvencia-problémával küzdő szakemberek nap mint nap életeket mentenek és olyan helyzetekkel küzdenek meg, amelyek legtöbbünket hamar az elkeseredettségbe taszítanának. És fontos ez nekünk, pácienseknek is, hiszen mi is hinni szeretnénk abban, hogy az elvárttól jócskán elmaradó szolgáltatási színvonal egyszer csak javulni kezd és eléri a sokat emlegetett európai átlagot.

A vállalati vízió – vagy akár az egész egészségügyi szektor víziója – nem szól másról, mint hogy a feladatát jól végző vezető célokat tűz ki saját maga és a vele együtt dolgozó emberek elé és hitet ad ahhoz, hogy a dolgozók mindegyike tudja, miért kell megvívnia a mindennapok harcait, még akkor is, ha ezek egyszer-egyszer feleslegesnek is tűnnek – olvasható a napigazdasag.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink