hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Költségvetés: megvannak a jövő évi számok

A háziorvosi ellátásba hatmilliárd forinttal jut több, és 746 milliárd forintra emelkedik az összevont szakellátás kerete az ideihez képest.

A parlament honlapjára kedden késő este felkerült előterjesztés szerint az Egészségbiztosítási Alap jövő évi előirányzata közelítőleg 2059 milliárd forint, szemben az idei 1963 milliárd forinttal. A javaslat szerint a gyógyító-megelőző ellátáson belül a háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátásra valamivel kevesebb mint 113 milliárd forint az előirányzat az idei 107 milliárddal szemben. Az alapellátásra és népegészségügy fejlesztésére 4,5 milliárd forint szerepel. Összevont szakellátásra jövőre 746 milliárd forint fordítható, ez 112 milliárddal több az idei 634 milliárdnál. A központi alrendszer funkcionális kiadásaiban a kórházi tevékenységre és szolgáltatásokra a jövő évi előirányzat 1874,7 milliárd forintra nő az idei 1659,8 milliárdról.

Gyógyszertámogatásra jövőre 247 milliárd forintot szánnak a javaslat szerint, ez 16 milliárddal több az ideinél. A gyógyszer-támogatási céltartalék előirányzatát 8 milliárd forinttal magasabb összegben, 58 milliárdban határozták meg. A szerződések szerinti gyógyszergyártói és -forgalmazói befizetések előirányzata az idei 7 milliárddal szemben jövőre 11 milliárd forint, a folyamatos gyógyszerellátást biztosító gyógyszergyártói-forgalmazói befizetések és egyéb gyógyszerforgalmazással kapcsolatos bevételek előirányzata a javaslat szerint 55 milliárd forint az idei 51 milliárd forint helyett. Változatlanul 3,6 milliárd forintot szán a kormány a gyógyszertárak támogatására jövőre, illetve szintén nem változik a patikák szolgáltatási díjára fordított előirányzat, ami 4,5 milliárd. A kisforgalmú gyógyszertárak működési támogatására az idei 700 millióval megegyező összeget szán a kormány, a Patika Hitelprogram kamattámogatására pedig szintén változatlan összeget, 370 millió forintot.

Légimentési eszközpark bérlésével összefüggő kiadások sem változnak érdemben a jövő évi javaslat szerint, erre valamivel kétmilliárd fölötti összeget szán a kormány. Mentésre 29,4 milliárd a jövő évi előirányzat, ez is megegyezik az idei kerettel. Gyógyászati segédeszközök kölcsönzéséhez is támogatást nyújt a kormány, erre jövőre 200 millió forintot különítettek el. Az egészségügyi szakképzési (rezidens) rendszer működésének jövő évi előirányzata megközelítőleg 7 milliárd forint, ahogyan az idén is. Az új budapesti kórház előkészítésére 500 millió forint szerepel a javaslatban működési kiadásként, és 3,5 milliárd forint felhalmozási kiadásként. Idén egymilliárd forint volt erre szánva.

A népegészségügyi termékadóból (chips-adó) 31,7 milliárd forint az előirányzat, ez ötmilliárddal több, mint az idei előirányzat volt. A dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásából az idei 11,5 milliárddal szemben jövőre mindössze 540 millió forintot vár a kormány. Az egészségbiztosítási ellátások kiadásai fejezeten belül táppénzre 79,3 milliárd a kiadási előirányzat, szemben az idei 65,16 milliárddal. Növekedés látszik a gyermekgondozási díj kiadásainál; az idei 116,3 milliárdhoz képest jövőre megközelítőleg 125 milliárd az előirányzat.

A gyesen és gyeden lévők hallgatói hitelének célzott támogatására az ideivel egyezően 690 millió forintot szánnak. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Parlamentben nyújtotta át Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés alelnökének a jövő évi büdzsé tervezetét. A tárcavezető azt mondta, a jövő évi költségvetésben minden szakterület számára többletforrást biztosítana a kormány az idei évhez képest. A miniszter közölte: az egészségügyi 167 milliárd forint többletforrást tartalmaz a javaslat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink