2024. április. 19., péntek - Emma.

Kiszámíthatatlan a járvány tetőzésének időtartama

A tisztifőorvos a maszkokról, míg az operatív törzs ügyeleti munkatársa újabb védőfelszerelések érkezéséről beszélt a hétfői tájékoztatón.

Jelentősen megnőtt az elvégzett mintavételek száma, mára 65625 mintát dolgoztak fel az erre kijelölt laboratóriumokban – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs hétfői, online tájékoztatóján. A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy a kórházban ápoltak száma is emelkedik, a 931, intézményben kezelt beteg közül 52 szorul gépi lélegeztetésre.

A vírus elsősorban zárt közösségekben, szociális otthonokban és kórházakban terjed, így ezeken a helyeken kiemelt fontosságú az egyéni védőfelszerelések használata – figyelmeztetett a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy míg a speciális orvosi maszkok (FFP2, FFP3) a viselőjét, addig a sebészi maszkok a beteget védik a fertőződéstől. Jelezte azt is, hogy speciális maszkot szigorúan tilos fertőzött személynek viselnie.

Kevés a bizonyíték a saját készítésű maszkok hatékonyságára, ám a biztonságérzet növelésére ezek is hordhatóak. Hasznuk akkor lehet, ha nagyszámú fertőzöttet feltételezünk, így ezek viselésével a közösségi terjedés elvben megakadályozható – folytatta Müller Cecília, hangsúlyozva azonban, hogy a maszk viselése nem helyettesíti a szociális távolságtartást, sem a higiénés szabályok betartását.

A koronavírus-fertőzés eddig 25 idősotthonban ütötte fel a fejét országszerte, az ott gondozottak közül eddig 64-en hunytak el – folytatta kérdésekre reflektálva beszámolóját a tisztifőorvos. Válaszaiból kiderült még az is, hogy a járvány tetőzésének időtartama számos tényezőtől függ, ezért kiszámíthatatlan, valamint beszélt arról is, hogy a fertőzött hajléktalanok ellátása során mindig kórházi kezelésre törekszenek, és az otthontalanok környezetében is elvégzik a kontaktuskutatást és a szűrést.

Magyarországon munkakörüknél fogva a veszélyeztetett csoportba tartoznak az egészségügyi és szociális ellátást biztosító intézményekben dolgozók, az összes fertőzött 13 százaléka innen kerül ki, ám közülük sokan már meg is gyógyultak – magyarázta Müller Cecília, hozzátéve, sokaknál a környezetszűrés során derült ki a pozitivitás.  (A 13 százalék a mai napon igazolt fertőzöttként nyilvántartott 2583 beteget alapul véve mintegy 335 főt jelenthet – A Szerk.)

Hét egyéni védőeszköz szállítmányt várnak a mai napon Budapestre, amelyek 17 tonna védőkesztyűt és 16 tonna sebészi szájmaszkot hoznak, amelynek készletezését még ma elvégzik – jelentette Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Textilmaszkot osztanak az utasoknak a Nyugati téri aluljáróban - hétfőtől csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Textilmaszkot osztanak az utasoknak a Nyugati téri aluljáróban - hétfőtől csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó: folyamatosak a szállítások kínai nagyvárosokból

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban adott tájékoztatást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt, az Országgyűlés hétfői ülésén.

A Kína és Magyarország közötti légihíd jól működik, folyamatos a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges áruk szállítása kínai nagyvárosokból. A miniszter tájékoztatása szerint az elmúlt héten 20 repülővel és más európai repterekről öt kamionnal érkezett kínai áru a védekezéshez Budapestre.

Egy hét alatt 9 820 600 maszkot szállítottak Magyarországra, a járvány kitörése óta összesen 86 247 290-et. Ezen felül még 62 500 150 maszkra van szerződéses állomány. Hozzátette: a múlt héten 215 lélegeztetőgépet is importált Magyarország.

Szijjártó Péter megjegyezte, a világjárvány után el kell majd gondolkodni azon, hogy egy állam erejéhez hozzájárul egy saját légi teherszállítási kapacitás kidolgozása.

* * *

Jelentős mennyiségű egészségügyi védőfelszerelés érkezett hétfőn Kínából a budapesti Rail Cargo Terminal-Bilk állomásra, és már elindult a következő vasúti szerelvény is a távol-keleti országból.

A 40 kocsiból álló konténervonat fogadásakor az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára üdvözölte, hogy újraindult a szárazföldi áruszállítás a két ország között. A fuvarozás minden szereplője példásan helyt áll a veszélyhelyzetben, de nem csak az ellátás biztosításában, hanem később, a gazdaság újraindításában is fontos szerep jut nekik, tette hozzá Mosóczi László.

Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria igazgatóságának elnöke az eseményen elmondta, hogy Kínában újra termelnek már a gyárak, így beindult a vasúti konténerfuvarozás. A Rail Cargo Group vonatai az adriai kikötőkből is szállítanak ázsiai árut Magyarországra.

(MTI)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés