hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

„Kissé tisztul majd a kép"

A kórházi finanszírozás arányosításával az idén „kissé tisztul majd a kép", jelentős változást azonban a jövő évre ígért béremelés alapdíjba való beépítése hozhat – mondta a Magyar Hírlapnak Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

Sinkó Eszter szerint nem jelentős mértékben, de változást hozhat az az előző héten bejelentett intézkedés, amely szerint emelkedik augusztustól az egészségügyi ellátás finanszírozásának alapösszege, százötvenezerről száznyolcvanezer forintra. Közölte, helytálló a kijelentés, hogy ezáltal nő az intézményvezetők mozgástere, mind a kórházi, mind a járóbeteg-szakellátás területén, hiszen azoknak is tudnak majd fizetésemelést adni, akik nem közszolgaként, hanem vállalkozóként dolgoznak az intézményükben.

Emellett – folytatta – a bejelentett belső átcsoportosításoknak köszönhetően, vagyis hogy arányosítják a finanszírozást a különböző kezelések alapján kialakított homogén betegségcsoportoknál, „kissé tisztul majd a kép”, jobban tudnak majd az intézményvezetők gazdálkodni. A közgazdász szerint jelentős változást az őszre tervezett húsz-, illetve a jövő évre beígért nyolcvanmilliárd forintos béremelés hozhat, ugyanis az a múlt heti döntés szerint beépül majd a kórházi alapdíjba, írja a lap.

hirdetés

Könyveink