hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kiss Zsolt a kiegészítő biztosításról

A Figyelőnek nyilatkozott Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgató-helyettese, az írást a Portfolio szemlézte.

Kiss Zsolt a Figyelőnek beszélt arról, hogy "gondolkodás természetesen jelenlegi is folyik a kiegészítő biztosításokról mint a társadalombiztosítási rendszer egyik új lehetséges eleméről, hiszen a finanszírozás stabilitását az állami egészségügyi rendszerünkben hosszú távon meg kell tartani" – szemlézi az írást a Portfolio.

Együtt kell gondolkodniuk a szereplőknek, mégpedig azért, hogy a bevezetéssel ne alakulhasson ki olyan struktúra, amely kétpólusúvá teheti az egészségbiztosítási rendszert, vagyis amelyik megosztja az embereket a szolgáltatásokhoz való hozzáférésben – fejtette ki a szakember, aki a megoldást a jelenleg egészségbiztosítási szisztéma megtartása mellett létrejövő, a plusz-szolgáltatásokhoz való hozzáférést elősegítő kiegészítő biztosításokban látja.

Szélesebb spektrumú hozzáférést biztosíthat például a normál társadalombiztosítási rendszerben még nem teljeskörűen elérhető technológiákhoz, az ápoláshoz vagy bizonyos kényelmi szolgáltatásokhoz. Kiss Zsolt azonban nem szeretné túlgondolni a kérdéskört.

Aláhúzta azt is, hogy a NEAK-nak kulcsszerepet kell betöltenie a rendelkezésre álló források elosztásában. Az alapkezelő azért sem megkerülhető, mert az állami egészségügyi rendszerben maga az állam az, amely szabályozóként kizárólagosságot élvez az ágazat teljes vertikumában - érvel a cikkben. Ezzel arra utalhatott, hogy az állami biztosító szervezné meg a kiegészítő biztosítás rendszerét is.

(forrás: Figyelő, Portfolio)
hirdetés

Könyveink