hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kint dolgoznak, itthon gyógyulnak

A becslések szerinti 500-600 ezer, döntően Nyugat-Európában munkát vállaló honfitársunk jelentős része nem jelentkezett ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből – tudta meg a Magyar Idők.

Az Európai Gazdasági Térségen belül mindenki csak egy országban fizethet egészségbiztosítást, és főszabályként az ellátást is ott veheti igénybe. A külföldön élő és munkát vállaló magyaroknak így abban az országban kell(ene) bejelentkezniük a helyi egészségbiztosítóhoz, ahol dolgoznak, és egészségügyi problémájukkal orvoshoz is ott kell(ene) menniük. Azaz hivatalosan Magyarországon ugyanúgy csak sürgős ellátásra jogosultak a tartósan külföldön élő magyarok, mintha külföldi állampolgárok lennének. Vagyis tervezett műtét, kezelés csak térítés ellenében jár(na) nekikírja a lap.

A valóságban azonban az a helyzet, hogy mivel a külföldi munkavállalás tényét sehol sem kell bejelenteni, a becslések szerinti 500-600 ezer, döntően Nyugat-Európában munkát vállaló honfitársunk jelentős része nem jelentkezett ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből. Legalábbis ezt mutatják az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lapunk által kikért adatai. Ezek szerint a jogszabály 2009-es hatályba lépése óta összesen 262 ezren jelentették be az adóhatóságnak, hogy külföldön fizetnek egészségbiztosítást, és adták vissza arra az időre magyar tajkártyájukat. A legkevesebben, alig tízezren 2010-ben, a legtöbben, 65 500-an tavalyelőtt jelentkeztek ki, illetve vissza a magyar tb-rendszerbe a külföldön élő magyarok közül. Az utóbbiak száma 2010-ben még csak 1383 volt, 2015-ben viszont már 7399-en kérték tajszámuk aktiválását.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink