hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kiderítik, milyen is egy szuperkórház

A kormány felkérésére Noll Tamás építész tervezheti az új budapesti szuperkórházat az M1–M7 kivezető szakasza mellett – olvasható a Heti Válasz nyomán az orvosi kamara honlapján.

A mintegy százezer négyzetméteres létesítmény humánus, hotelszerű környezetet biztosít majd a betegeknek – a Heti Válaszban megjelent interjú részletét a MOK honlapja közli.

Miért pont ön, pályázat nélkül?

Ez nyilván sok emberben felmerül – valószínűleg eddigi szakmai munkám és az általam vezetett M-Teampannon építészmérnöki cég teljesítményei miatt.

Részt vettem az új budapesti kórházfejlesztés előkészítésére az év elején létrejött bizottság legutóbbi ülésein, javaslatokat is tettem, valószínűleg ennek kapcsán merült fel, hogy a kórház koncepcionális tervezési munkája az én irányításommal készüljön el.

Mekkora feladat ez a korábbi tervezéseivel összehasonlítva?

Eddig is terveztünk nagy munkákat, így a Semmelweis Egyetem oktatási és kutatási központját, a Debreceni Egyetem élettudományi épületét, Erdélyben a Sapientia marosvásárhelyi karának campusát, az MTA Társadalomtudományi Intézet új kutatóházát. Az eddigi legnagyobb tervezésünk egy 60 ezer négyzetméteres irodaépületet volt, ez pedig 100 ezer négyzetméteres lesz.

Milyennek kell lennie egy szuperkórháznak?

Ezt most kell kideríteni. Egy ilyen feladat új megközelítést igényel. Jelentős nemzetközi kapcsolataink és tapasztalataink vannak, meg kell nézni, mi történik a világban, mik a legújabb kórházépítési trendek, haza kell hozni, átültetni azt a magyar építészeti gyakorlatba.

Elemezzük, milyen új építészeti és orvostechnológiai megoldásokat kell figyelembe venni egy ilyen beruházásnál. Miben más egy XXI. századi kórház, mint a korábban épültek?

Sokkal humánusabbak azokhoz képest, már nem azt a kicsempézett világot kell elképzelni, mint korábban. Olyan anyagok jelentek meg, amelyek csempe használata nélkül is képesek ugyanolyan steril környezetet teremteni. Így sokkal barátságosabb környezet alakítható ki, amely közelebb áll a hoteljelleghez, mint egy mai műtő rideg hangulatához.

A teljes interjú a Heti Válasz legújabb számában olvasható.

hirdetés

Könyveink