hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Ki fizette a piac szervezte PCR teszteléseket?

A koronavírus-járvány kezelése során gyakori kritika volt, hogy Magyarországon túl kevés tesztet végeztek. Nemzetközi összehasonlításban valóban ez látszik: az 59. helyen állunk a 145 rangsorolt országból. A G7 összefoglaljója.

A nagyon gyenge magyar tesztelési eredmény is sokkal rosszabb lett volna, ha az állampolgárok nem veszik kezükbe a járványkezelést. Az állam helyett jórészt az emberek fizették, a piac szervezte a PCR teszteléseket, közli a lap, amely szerint hosszadalmas közérdekű adatkérések után az állami szereplők azt állítják, hogy a magyar egészségügyi finanszírozás 2020-2021-ben PCR tesztelések finanszírozására alig 5,5 milliárd forintot fizetett ki.

A szerződések a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nyilvántartásából lelhetők fel, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) pedig azt állítja, hogy ők nem finanszíroztak egyáltalán koronavírus-tesztelést.

A NEAK tájékoztatásának ellentmond a saját kimutatása. E szerint a Dél-pesti Centrumkórház kapott koronavírus-diagnosztikára 2021-ben 1,7, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Szent János Kórház 0,8-0,8 milliárd forintot, további 20 kórház 251 milliót kapott 2021-ben koronavírus-diagnosztikára. Ezzel a 3,5 milliárd forinttal együtt tehát a magyar állam PCR-tesztelésre 2020-ban és 2021-ben elvileg mindössze 9 milliárd forintot költött. Ez nem túl jelentős összeg, az állami egészségügyi kiadásoknak összesen 0,15 százalékát tette ki a járvánnyal leginkább sújtott két évben. Az eredeti költségvetési tervek szerinti egészségügyi kiadások 512 milliárd forinttal nőttek ebben a két évben – ennek a többletnek is 1,7 százaléka csupán.

Összevetésként, a teljesen feleslegesen beszerzett 16 ezer lélegeztetőgép 300 milliárd forintba került, ezek nagy részét sohasem használták, ellenben számos kétes hátterű üzleti kör gazdagodott belőle. Ennek az összegnek a 3 százaléka ment tesztelésre. A modern és sokkal hatékonyabb mRNS oltásoknál drágábban beszerzett kínai Sinopharm vakcinák 5 millió adagja 55 milliárdba került – ez után az importőr tulajdonosai 5 milliárd forint osztalékot vettek fel a cégből, közel annyit, mint amennyit az NNK koronavírus PCR-tesztekre fizetett két év alatt.

A lap szerint az NNK által megadott adatok alapján csupán a 2020-2021-ben elvégzett tesztek 2,2 százalékát fizette az állami egészségügyi rendszer. Kimutatásuk szerint az összes, 2020 márciusa és 2022 áprilisa közötti PCR teszt 44 százalékát magánvállalatok végezték, és a lap becslése szerint az összes PCR teszt legalább felét a lakosság fizette a magánszolgáltatóknál..

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink