hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ki a jó anya?

A Szoptatás világhete (augusztus 1-7.) alkalmából a Magyar Védőnők Egyesülete áttekintette a szoptatástámogató mozgalom közelmúltjának eredményeit is.

Az idei akcióhét (melynek mottója: „Szoptatás és munka - Legyen összeegyeztethető!”) apropóján készített összefoglaló felidézi, hogy a 60-as években Magyarországon még a nők több mint 50%-a kizárólag anyatejjel táplálta gyermekét a szülést követő első három hónapban. Egyes években ez az arány majdnem elérte a 60%-ot. A mesterségesen (tápszerrel) táplált gyermekek aránya csak 5% körül mozgott.

A 70-es években az első 3 hónapban kizárólagosan szoptató édesanyák aránya 30% körülire esett vissza, míg a vegyes táplálás és a mesterséges táplálás 10-10 %-kal nőtt. 1980-as években érte el csúcspontját, a tápszerrel történő táplálás, csecsemők több mint 16%-a kapott tápszert. 

A nyolcvanas évek közepétől a szoptatás aránya ismét emelkedni kezdett és 1991-re a háromhónapos korig történő kizárólagos szoptatás aránya elérte a 44%-ot. A mesterséges táplálás aránya 11,1% volt.

A szoptatást népszerűsítő programok, a bababarát szülészetek, valamint a szoptatás támogató civil kezdeményezések terjedését a szoptatási arányok jelentős növekedése követte a 90-es években. 1997-ben a 3 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya már 49.6% volt, s ez az arány 2003-ra 65,3 %-ra emelkedett.

Ezek a számadatok azonban kissé félrevezetőek voltak – jegyzik meg az egyesület összefoglalójában –, mivel a kizárólagosan szoptatott csecsemők közé sorolták ekkor még azokat is, akik tea, gyümölcslé pótlást is kaptak. A szigorúbb statisztikai adatfelvétel miatt a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya 2004-ben ugyan visszaesést mutat, de erről az 58%-ról (2008) tudható, hogy valóban csak a kizárólag szoptatott újszülötteket tartalmazza.

(A szoptatás és a munka problémáival foglalkozó tájékoztató füzetet innen töltheti le.)

(forrás: Szoptatás Portál)

cimkék

hirdetés

Könyveink