hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ki a hibás szigetszentmiklósi gyalázatban?

"Nem elfogadható, hogy ebben az ügyben kizárólag a szülők a hibásak" - reagált a szigetszentmiklósi gyerekdrámára Herczog Mária szociológus a Népszavában.

A lap felidézi azt a minap ismertté vált történetet, amelyben egy házaspár a hírek szerint lényegében születésük óta kínozta, szexuálisan kihasználta, s emberhez nem méltó körülmények között tartotta három, 8, 9 és 10 éves gyermekét.

Mint írják az iskolának négy évig kellett küzdenie a gyermekvédelmi rendszerrel azért, hogy nevelőszülőkhöz kerüljenek a gyerekek. A gyerekek beszámoltak az erőszakról tanáraiknak, s így a bántalmazás híre a családsegítőkig, és a gyámhatóságig is jutott. Azonban sem a családsegítők, sem a gyermekjóléti szolgálat nem lépett az ügyben; miközben a védőnői szolgálat, a háziorvos, a házi gyermekorvos, a családsegítő központ is kötelesek jelezni a gyermekek veszélyeztetettségét a gyermekjóléti szolgálatnál, illetve hatósági eljárást kezdeményezni, ha azt tapasztalják, hogy a szülők elzárkóznak előttük, és megtagadják az ellátás igénybevételét.

Felidézik azt is, hogy az ügyben minden érintett elhárította a nyilatkozatot. Még arról sem sikerült egyértelmű információt szerezni, hogy indult-e fegyelmi eljárás a helyi védőnő ellen. Ebbe a helyzetben mondta azt Herczog Mária szociológus, hogy ilyen esetekben az egyetlen tisztességes lehetőség, ha nagyon alapos, független szakmai vizsgálat alá vetik a helyi rendszert, hogy felelősségre lehessen vonni az érintett szakembereket, ami külföldön is gyakorlat – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink