hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Keveslik a pénzt a szakrendelők

KezdeményeziK, hogy a független szakrendelők ne az év végi OEP-kasszasöprésből kapják meg forrástöbbletüket – írja a Magyar Hírlap.

Csalódottságát fejezte ki a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) év végi kasszamaradványának elosztásával kapcsolatban, illetve általánosan a járóbeteg-szakellátás helyzetét illetően. Az ok, hogy a kórházaktól független járóbeteg-szakellátó intézmények a 2015. december végi juttatásához képest csupán az összeg ötödét kapták tavaly decemberben – írja a Magyar Hírlap.

Tavaly év végén az egészségügyért felelős államtitkárság tájékoztatót adott ki a gyógyító-megelőző ellátások év végi maradványának felosztásáról. Az összesen nyolcmil­liárdos összegből a járóbeteg-szakellátásra egymilliárd forint került. A részletes tájékoztatóban megfogalmazták, az ágazat célkitűzése, hogy az egészségügyi ellátásokat a betegek által könnyebben elérhető járóbeteg-szakellátás irányába terelje, s erre „az ellátást végző szolgáltatókat is ösztönözze”. Ennek érdekében egymilliárd forintot csoportosítanak át a járóbeteg-szakellátási tevékenységet végző szolgáltatnak többletteljesítményük aranyában.

A szakellátási szövetség azonban nehezményezi, hogy a független rendelők a területre szánt egymilliárd forintból csupán kétszázhatvanhárommillió forintot kaptak, míg 2015-ben külön e célra egymilliárd forint jutott. Mindez annak ellenére történt, hogy a szövetség a döntéshozóktól az érdekképviseleti egyeztetések és megbeszélések során ígértet kapott, hogy hasonló mértékű többlet áll majd rendelkezésre, hasonló elvek mentén, mint előző évben.

A szövetség kezdeményezte a 2016. és 2015. évek közötti kasszamaradvány-különbségek biztosítását céltámogatás vagy más formájában, tehát nem év végi kasszasöprés révén, mivel állításuk szerint a kormány által megjelölt, következő évekre szóló stratégia véghezvitelét leginkább a források hozzárendelése és a költségvetés képezi le.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink