hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kevesebb orvos dolgozna külföldön

A 30 és 40 év közötti orvosok közül maradnak többen itthon, a fiatalabbak, illetve idősebbek továbbra is mennének, írja a Weborvos.

Külföldi munkavállaláshoz az egy évvel korábbihoz képest csaknem 17 százalékkal kevesebb orvos kért hivatalos igazolást szakképesítéseiről tavaly. A korábban Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központnak, ma már ÁEEK Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóságnak (ÁEEK EFF) nevezett hivatal szerdán nyilvánosságra hozott adatai alapján 2016-ban csökkent az elvándorolni akaró egészségügyi szakdolgozók, gyógyszerészek száma is, és a korábbiakhoz képest valamelyest a fogorvosok közül is kevesebb volt a kérelmező.

A leglátványosabban a hivatalhoz forduló orvosok száma csökkent. A főigazgatóság adatai szerint tavaly 615 magyar orvos akart külföldre menni, míg egy évvel korábban 717, 2012-ben pedig 940. Ez azt jelenti, hogy öt év alatt több mint egyharmaddal kevesebb orvos akar elmenni az országból.

Külön érdekesség, hogy a szerdán közölt statisztikák kigyűjtötték azon magyar orvosok számát is, akik először fordultak külföldi munkavállalás céljából a hivatalhoz. A megtisztított adatok alapján összesen 398 volt azoknak az orvosoknak a száma, akik először kértek hatósági bizonyítványt. Ez a szám is csaknem 100-zal kevesebb, mint egy az egy évvel korábbi (492), és csaknem fele az öt évvel ezelőttinek (782).

A kor szerinti megoszlásból jól látszik, hogy a 30 és 40 év közötti orvosok közül maradnak többen itthon, a fiatalabbak illetve idősebbek továbbra is, nagyjából az előző évek arányában menni akarnak. Érdekesség, hogy tavaly három 70 év feletti orvos is kért papírjairól igazolást a hivataltól.

Továbbra is a legnépszerűbb célország Németország és az Egyesült Királyság, de sok orvos akar dolgozni Ausztriában, Svédországban és Svájcban.

Korábban a háziorvosok vezették az elmenni szándékozó szakorvosok listáját. Az utóbbi két évben azonban visszacsúsztak a második helyre már a belgyógyászok az elsők. A helyezettek között vannak az aneszteziológia és intenzív terápia szakorvosai, a sebészek, a csecsemő- és gyermekgyógyászok és a kardiológusok.

További részletek

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink