hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kevesebb az önkéntes pénztár

Nemrégiben lezárult egy egészségpénztár „bekebelezésének” folyamata, ami a kasszák méretszerinti sorrendjét is átalakíthatta. A piaci szereplők száma egyébként évek óta csökken, közli Az én pénzem.

Némi zökkenővel ugyan, de mára befejezett tény: nincs többé a Dimenzió egészségpénztár, tagjait az MKB-Pannónia vette át. A tagok számára egyébként kifejezetten kedvező ez a fejlemény.

Ezzel a beolvadással (legalábbis az utolsó lezárt évről közzétett jegybanki tájékoztatás szerint) változás történt az egészségpénztárak élbolyában. A tagok száma alapján az MKB (lásd táblázatunkat) megelőzte a korábban második helyezett Prémiumot, sőt ha így megy tovább, előbb-utóbb akár a piacvezető OTP-t is megszorongathatja.  A vagyon alapján az MKB-Pannónia még tovább erősítette a már a Dimenzió nélkül is megszerzett első helyét. Mondhatjuk: kifejezetten elhúzott. Ahogy ez minden szempontból elmondható a többiekhez képest a három legnagyobb kasszáról. (Érdekes persze igazán a 2017-es adatok lesznek majd, a cafeteria tavalyi átalakítása – erről itt tájékozódhat – ugyanis nagyon megviselte az egészségpénztárakat.)

A legnagyobb egészségpénztárak*
MegnevezésLétszám (ezer fő)Kezelt vagyon (mrd Ft)
OTP 240,9 12,23
Prémium 200,8 8,33
MKB-Pannónia** 211,2 15,57
Patika 100,7 4,07
Tempo 44,5 2,55
Vasutas 36,8 3,81
*  2016-os adatok alapján
** a Dimenzió tagságát és vagyonát is hozzáadtuk


Nem mellékes, hogy már a tavalyi „vészév" teljes hatása előtt egyre csökkent azoknak a szereplőknek a száma, amelyek valamilyen módon részt vesznek még a versenyben. Míg 2015 félévében 40, tavaly ugyanekkor már csak 29 egészség- és önsegélyező pénztár működött. Az önkéntes nyugdíjpénztárak száma a legfrissebb jegybanki (MNB) adatok szerint 45-ről 39-re csökkent – és ebben még nincs benne a tavalyi utolsó negyedévben és az azóta végbement beolvadás, írja a lap. (Csak érdekességképpen: a 2008-as válságot közvetlenül megelőzően 67 önkéntes, 20 magánnyugdíjpénztár és 60 egészségpénztár volt a piacon.)

(forrás: Az én pénzem)
hirdetés

Könyveink