hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kevesebb az elhízott gyerek

A jogszabályi változtatásoknak és a szakmai összefogásnak köszönhetően megtorpant a magyar gyerekek körében a túlsúlyosok aránya, erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt egy szakmai konferencián csütörtökön Budapesten.

Horváth Ildikó azt mondta, például a mindennapi testnevelés bevezetésével, a közétkeztetést érintő menzareformmal sok olyan dolgon lehetett változtatni, aminek pozitív hatása már érzékelhető. A Táplálkozás, Életmód és Testmozgás (TÉT) Platform konferenciáján az államtitkár kifejtette, a mérések szerint a magyar gyerekek többet mozognak európai társaiknál, és a 2010-es és 2016-os adatokat összehasonlítva az látszik, hogy megtorpant a gyerekkori elhízás mértéke Magyarországon. Hozzátette: az állami felelősség mutatkozott meg a közétkeztetés reformjában, azzal, hogy rendeleti szinten szabályozták a gyerekek elé kerülő ételekben a só és cukor mennyiségét.

A TÉT Platform kutatásai alapján megjelent, a magyar gyerekek és fiatalok életmódjáról készült "fehér könyvet" mérföldkőnek nevezve az államtitkár azt mondta, ez egy olyan anyag, amely szakmai viták és szakmai műhelymunkák nyomán született és iránymutató lehet a következő évekre.

Horváth Ildikó beszélt a nemrég kiírt Három generációval az egészségért pályázatról, amely háziorvosoknak, praxisközösségeknek szól , hogy a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések rizikófaktorainak, valamint a gyermekek egészségi állapotát befolyásoló tényezőknek a felmérésével hathatós prevenció indulhasson. A most megjelent táplálkozástudományi kiadvány kiválóan hasznosítható a meghirdetett programban.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink