hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Kettévágják a Honvédkórházat

A Népszava szerint súlyos szétválasztó műtétre készülnek a fővárosi Honvédkórházban január elsején.

Vasárnaptól az intézmény egyik része „Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház” néven folytatja a belügyi tárca irányítása alatt a működését. A másik, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) részében megmaradnak a katonakórház bizonyos funkciói, s ellátják a NATO feladatokkal kapcsolatos kötelezettségeket. Ez új helyzetet teremt a dolgozók számára is.

Minderről eddig csak a katonai státuszban foglalkoztattak kaptak tájékoztatást, ám ők ennek tartalmáról nem beszélhetnek. A honvédségi civil alkalmazottak még az utolsó munkanapon sem tudtak részleteket a rájuk váró változásokról.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke lapunknak elmondta: a legnagyobb bizonytalanságot a jogviszonyváltás kelti a civil munkavállalók körében. Ők eddig honvédségi alkalmazotti jogviszonyban dolgoztak, az intézmény átalakításával pedig szolgálati jogviszonyba kerülnek. De arról nem tudni, hogy az eddig szerzett jogaikat és járandóságaikat így is megtudják-e tartani. Egyelőre csak annyi ismert, hogy január 15-ig megkapják az érintettek az új munkaszerződésüket és öt napjuk lesz arra, hogy azt aláírják. Aki ezt megtagadja, annak másnaptól megszűnik a munkaviszonya.

A betegek legelőbb azt fogják érzeni a váltásból, hogy január elsején 12 órától másnap reggel hatig szünetel a betegfelvétel, a sürgősségi ellátás az intézményben. Ezalatt a 18 óra alatt állítják üzembe az újonnan felálló Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház informatikai rendszerét. A bennfekvőket ezalatt is ellátják.

További részletek

*

Az MTI később kiadott közleménye szerint január 1-jével átalakul a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának működése: a központ részeként működő Honvédkórház ellátási feladatainak döntő részét új egészségügyi szolgáltatóként az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház veszi át – közölte a Honvédelmi Minisztérium. Azt írták, az újonnan létrejövő szervezet tevékenységét a belügyminiszter, mint a kormány egészségügyért felelős tagja irányítja majd.

A HM tájékoztatása szerint a civil egészségügyi ellátáshoz kötődő személyi állomány és a kapcsolódó infrastruktúra is átkerül az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórházhoz, így a gyógyító tevékenység folyamatossága is garantált.

Közölték: az új intézmény jövő év január 1-től átveszi a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ korábbi területi ellátási kötelezettségét, illetve továbbra is ellátja a honvédelmi rendszerhez kötődő igényjogosultakat. A tájékoztatás szerint az átalakítások után a Magyar Honvédség szervezeteként fennmarad a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja. "Annak érdekében, hogy a védelemegészségügy jelenleg is meglévő magas szakmai színvonalának további fejlesztése is biztosított legyen, a honvédelmi miniszter 2022. decemberében döntött az egészségügyi munkakörű katonák és honvédelmi alkalmazottak által betöltött beosztások és munkakörök meghatározásáról, amelyek szükségesek a Magyar Honvédség egészségügyi feladatai zavartalan ellátásához".

Mint írták, a Magyar Honvédség a jövőben is támogatja a civil egészségügyi ellátást, így az egészségügyi munkakörű katonák a továbbiakban is segítik az Észak-Pesti Centrumkórház - Honvédkórház feladatainak ellátását.

Az átalakítás egyszerre szolgálja a civil egészségügy megerősítését és a honvédelmi haderőfejlesztési program keretében a védelemegészségügy reagálóképességének fokozását, továbbá a hazánk által, a NATO irányába a katonaegészségügy terén tett vállalások teljesítését, az úgynevezett ROLE képességek kialakítását, továbbfejlesztését nagyban szolgálja – közölte a honvédelmi tárca.

(forrás: Népszava, MTI)
hirdetés

Könyveink