hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Két pártra szakadt a Testnevelési a dékán magyarázkodása miatt

Egymásnak esetek az Semmelweis Egyetem Sporttudományi karának oktatói a diplomázás előtt álló hallgatók jegyeit önhatalmúlag pótló dékán, Tóth Miklós magyarázkodása miatt, írja az Index.

A kar belső levelezőlistáján kibontakozott vitában volt, aki nevetségesnek és szakmai felkészületlenséget sugárzónak bélyegezte a felfüggesztett vezető érvelését, és volt, aki szerint teljesen jogszerű volt a diákok, köztük Lasztovicza Jenő fideszes képviselő fia diplomához juttatása. A dékán támogatói szerint egyértelmű, hogy az általa megkezdett belső vizsgálatok miatt akarták megbuktatni Tóthot.

Rajtunk fog röhögni az egész világ – írta Tóth Miklós felfüggesztett dékánnak a Semmelweis Egyetemhez tartozó Sporttudományi kar egyik oktatója.

Tóth korábbi körlevele, amelyben a kar belső listáján próbálta elmagyarázni, hogy miért írt be három végzős diáknak önhatalmúlag hiányzó jegyeket, hogy azok megkaphassák diplomájukat, nagy vitát váltott ki intézményen belül is. A dékán rendőrség által is vizsgált beavatkozásáról azt állította, hogy jogos méltányossági döntésen alapult, mert a két év után levelező szakra váltó diákok nappalis tanulmányaik idején „jelentősen nagyobb óraszámot hallgattak, mint ami a levelező tagozaton ezekből a tárgyakból elő volt írva".

Egy, a dékán érvelését névtelenül kritizáló oktató szerint az intézmény nevetség tárgya lehet, ha a vezetője „azon indokok alapján fogad el tárgyakat, illetve ad vizsgajegyeket, hogy „valakik rendszeresen jártak atlétikaedzésre”.

Érdekes módon a munkahelyét féltő, ezért levelét név nélkül körbeküldő oktató véleménye megmozgatta a tanárok dékán-párti csoportját. Az írásra maga Tóth Miklós is reagált. A karra felfüggesztése után is visszajáró dékán e-mailjében dokumentumokkal is bizonyította, nem a levegőbe beszélt, amikor bejelentette, hogy az egyetem Stratégiai és Nemzetközi főigazgatója a karon lezajlott vizsgálat alapján külsős auditot kezdeményezett gazdálkodási ügyekben.

A felfüggesztett dékánt támogató levélíró szerint a botrány elhúzódásában az egyetem is szerepet játszott. A kar vezetése számára ugyanis elrendelték a nyilatkozattételi tilalmat, ezért sem cáfolni, sem védekezni nincs módjuk, az egyetem pedig elkezdett egy belső vizsgálatot, amelyet nem fejezett be arra hivatkozva, hogy a BRFK is nyomoz, de ennek ellenére felfüggesztette a dékánt és a sportszakmai dékán-helyettest úgy, hogy az érintett két vezetőt nem hallgatta meg.

A teljes cikk

Spirk József
a szerző cikkei

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink