hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Kérdőjelek a menekültek egészségügyi ellátása körül

Az InfoRádió szerint egyeztések kezdődtek a menekültek itthoni ellátásáról a háziorvosok, a minisztérium és a finanszírozó között.

Az Ukrajnából, a háború elől érkező menekültek orvosi ellátásra is szorulhatnak. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos az InfoRádióban elmondta, társadalombiztosítási jogviszonnyal nem rendelkező személyek ellátására esetenként ez idáig is sor került a háziorvosi rendelőkben. Annak tehát megvan a szabályrendszere, hogy ilyen esetekben milyen módon kell jelenteni az ellátást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felé, illetve az is pontosan meghatározott, hogy milyen „sürgős szükség” fogalomkörébe tartozó ellátásokat kell ilyenkor nyújtani, amire szerinte a háziorvosok fel vannak készülve. Ugyanakkor egyeztetést kezdeményeztek a NEAK-kal arról, hogy milyen további jelentési kötelezettségek állhatnak fenn a praxisokra nézve.

A kollegiális vezető háziorvos szerint az igazán nagy kihívást a menekültek – köztük akár krónikus megbetegedéssel rendelkezők – ellátásának a hosszú távú biztosítása jelentheti Magyarországon. Ezen esetleges ellátások megfelelő biztosítása érdekében szintén felvették a kapcsolatot a megfelelő szervekkel – tette hozzá, megerősítve, hogy az irányadó jogszabályok szerint a sürgősségi ellátást minden egészségügyi szolgáltatónál igénybe tudják venni. Tekintettel arra, hogy valószínűleg hónapokon keresztül Magyarország területén fognak tartózkodni az Ukrajnából menekülők, felmerül bizonyos krónikusan szedett gyógyszer-készítmények felírásának a szüksége, illetve egyéb ellátási formáknak a biztosítása – magyarázta. „Hogy ezeket megfelelően tudjuk a menekültek számára biztosítani, megkezdődtek az egyeztetések a minisztériummal és a finanszírozóval egyaránt” – ismételte meg.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink