hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kér az Orvostechnikai Szövetség

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) arra kéri a kormányt, hogy az év végén az egészségügyi intézményrendszernek juttatandó pluszforrásból legalább 40 milliárd forintot fordítson a betegellátást végző intézmények lejárt adósságainak rendezésére.

Az OSZ elismeri azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a kormány az elmúlt években az egészségügyi ellátórendszer finanszírozásának stabilizálása és javítása érdekében tett. Ugyanakkor látható, hogy a magyar egészségügy továbbra is alulfinanszírozott. Ezt mutatja az is, hogy az elmúlt tíz hónapban 30 milliárd forinttal nőtt az intézmények lejárt adósságállománya, és október végén meghaladta a 44 milliárd forintot.

Tavaly év végén a Kormány 45 milliárd forintot fordított a lejárt adósságok rendezésére. Ezzel az intézkedéssel december végére 13 milliárd forintra csökkent az egészségügyi intézmények összes tartozása. Figyelembe véve az adósság növekedésének ütemét és annak érdekében, hogy az idei év végére legalább ilyen szintre csökkenjen az tartozásállomány, minimum 40 milliárd forintot szükséges adósságrendezésre fordítani. Ezen túlmenően az OSZ azt javasolja a kormánynak, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján tekintse át az ellátórendszer finanszírozását, és azt oly módon bővítse, illetve szabályrendszerét akként alakítsa át, hogy a közeljövőben megszűnhessen a lejárt adósságok termelődése. Úgy vélik, erre Magyarország költségvetésének helyzete lehetőséget ad.

(forrás: MTI-OS)
hirdetés

Könyveink