hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kemenesi Gábor szerint egyszerre térhet vissza az influenza és a Covid

„Ikerdémiával” térhet vissza az influenza-vírus és az újabb Covid-hullám – figyelmeztet Kemenesi Gábor virológus a Népszavában.

Csak a Covid tette népszerűvé az influenza elleni oltásokat. Az elmúlt években még a veszélyeztettek közül is csak körülbelül minden ötödik adatta be magának a vakcinát, írja a Népszava

Megkezdődött a térítésmentesen kérhető influenza elleni oltóanyag eljuttatása a háziorvosokhoz – tudta meg a Népszava a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK). Ám hiába biztosít az állam évről évre mintegy 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyagot, egy átlagos évben a kvóta alig több mint felét adják be pácienseiknek az orvosok. A többit a szezon végén nem kevés pénzért megsemmisítik.

– Azt még nem tudni mikor, de ha itt lesz, akkor várhatóan dupla erővel, súlyosabb járványt okozva, úgy is fogalmazhatnám, „ikerdémiával” térhet vissza az influenza-vírus és az újabb Covid-hullám – figyelmeztet Kemenesi Gábor virológus. A déli féltekén ennek voltak már jelei, ott a szokottnál is korábban indult az influenza szezon. S ha ott nem is voltak rekord magasak az esetszámok, nagyon sok megbetegedés történt és megszokottnál nagyobb arányban fiatalok körében. Hasonlóra számítunk itt, az északi-féltekén is. Főleg azért, mert a maszkhasználattal és a távolságtartással két szezonban gyakorlatilag alig találkozott a lakosság az influenza-vírussal. Így az elmúlt két évben egyszerűen kihagytuk az immunrendszer emlékeztetését.

Ha pedig egy újabb Covid-hullám közepette érkezik meg hozzánk az influenza, az erős nyomás alá helyezheti az ellátórendszert, ezért kifejezetten fontos lesz idén az influenza oltások felvétele is.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink