hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kell ennyi kórház?

A Baj­csy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója szerint saját intézménye lehetne a dél-pesti régió központi kórháza, írja a Magyar Idők.

Egy új struktúra kialakításának az is része Bodnár Attila szerint, hogy végig kell gondolni, kell-e ennyi kórház. Logikus lenne, hogy a ritkább betegségek kezelését, illetve a speciális ellátásokat centrumokban végezzék, sőt hogy ne csak gazdaságilag, hanem ellátásszervezési szempontból is összevonjanak kórházakat.

Ezzel megszüntethetők lennének a jelenlegi párhuzamosságok. Az erőforrásokat, legyen szó orvosról, nővérről vagy drága eszközökről, hatékonyabban el lehetne osztani.

– Budapest túl nagy összeget használ fel az egészségügy költségvetéséből ahhoz, hogy ennyire széttagolt és gazdaságtalan legyen itt az ellátás. Az átszervezéssel komoly tartalékok szabadíthatók fel, és az is pontosan láthatóvá válik, hol és mekkora még a forráshiány, mire és mennyi pénzt kell fordítani az ágazatban – állítja a főigazgató a lapban.

A főigazgatónak a jelenlegi egészségügyi államtitkárhoz hasonlóan meggyőződése, hogy az ágazatnak először bizonyítania kell ahhoz, hogy több költségvetési forrást kapjon, mert „közgazdasági alapelv, hogy lyukas zsákba nem teszünk pénzt”. A Bajcsy-kórházban ezért nemcsak a kiadásokat igyekeznek megfogni, de a bevételeiket is növelik, amennyire lehet. 2013-ban megkétszerezték, a következő évben megháromszorozták a kórház saját bevételeit.  Szerinte a most még hiányzó traumatológia kevesebb pénzből megvalósítható a Bajcsy-kórházban, mint amennyiből a többi régiós kórház ilyen szintre felhozható, így egy új budapesti kórházstruktúrában ez az intézmény alkalmas arra, hogy a dél-pesti régió központi kórháza legyen.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink