hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Katonák, rendőrök áldozatait gyógyítják

Hárdi Lilla pszichiáter,  orvos igazgató szakmai pályájáról és a Cordelia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért tevékenységéről ír a NOL.

Mint annyi minden, a Cordelia Alapítvány létrejötte is a Lipótmezőhöz kötődik – idézi fel a lap. Veér András főorvos egyszer elküldte Hárdi Lillát egy nemzetközi kongresszusra a Magyar Tudományos Akadémiára, már csak azért is, mert ő beszélt angolul. A kongresszus a kínzásról és a bántalmazás következtében kialakult traumák gyógyításáról szólt: a téma azonnal megragadta a pszichiáternőt. Személyesen a dán Inge Genefke – a kínzás áldozatait felkaroló nemzetközi mozgalom alapítója – fogadta őt, és vezette be a szakma rejtelmeibe. S hogy a sors milyen szép fordulatokra képes: nemrég Hárdi Lilla Koppenhágában átvehette az Inge Genefke-díjat.

Kitört a délszláv háború, és a pszichiáter az 1990-es évek első felében – néhány kollégájával együtt – rendszeresen eljárt a nagyatádi menekülttáborba. Súlyosan traumatizált boszniai menekülteken akartak segíteni.

Már ekkor ráeszméltek, hogy többféle, verbális és nonverbális, művészeti és mozgásos terápiára van szükség. Hárdi Lilla a gyakorlatban tanulta meg, hogy amit a korábbi képzéseken elsajátított, nem feltétlenül működik. Dániában azt mondták, a megkínzott betegek sebeihez nem szabad hozzáérni. Lilla viszont rájött, hogy gyógyító hatalma van annak is, ha a sebet finoman megtapintja, vagy a beteg kezére ráteszi a kezét. 1996-ban immár sok tapasztalattal felvértezve hozta létre a Cordelia Alapítványt – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink