hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kásler Miklós szolgálni szeretne

Struktúraváltásra igen, kórházbezárásra nem kell számítani ebben a kormányzati ciklusban – jelezte kinevezése előtti meghallgatásán dr. Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet jelenlegi főigazgatója, akit a kulturális után – kilenc hat arányban – az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága is alkalmasnak talált az emberi erőforrások miniszteri tisztére.

Mit gondol a tavaly tíz párt által megalkotott nemzeti minimumról? Van-e terve a hálapénz tiltására, tervez-e a kórházi fertőzésektől a gyógyszer-finanszírozásig terjedő skálán a transzparenciát erősítő lépéseket? Elégedett-e az egészségügyet érintő közkiadások jelenlegi mértékével? Társadalombiztosítási vagy állami egészségügyi ellátórendszert tervez? Számíthatnak-e a honpolgárok intézmények bezárására? Milyen feltételei lehetnek a jelölt által felvetett szabadfoglalkozású orvoslásnak? És mikor lesz felmérés annak érdekében, hogy az egészségügyi beavatkozásokat végre értékükön finanszírozzák? Csupán néhány kérdés, amelyet ellenzéki képviselők tettek fel az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetői tisztére jelölt Kásler Miklós professzornak hétfőn, a kinevezése előtti szakbizottsági meghallgatáson. A kérdések elhangzottak, azok közül azonban csupán néhányra kaptak választ a képviselők; az ágazatot érintő kérdések rendre nyitva maradtak.

A testület előtti expozéjában a professzor lényegében elismételte a korábban már interjúkban és a kulturális bizottság előtt is felsorolt alapvető értékeket, melyekből a célok származnak, s amelyek mentén gondolkodik, de a kérdéseket követően sem fejtett ki mindent részleteiben. Így szóba került a többi közt a nemzet megmaradása, a szuverenitás védelme, a nemzeti keresztény kultúra megőrzése és megerősítése, a demográfiai trend megfordítása, az egyén, a családok segítése, a családtagok egymás iránti felelősségének támogatása, a munkaalapú társadalom, az innováció és a kutatás differenciált támogatása. Mint Jungra hivatkozva jelezte, az egyén és a család belső harmóniája mellett a test és a lélek harmóniája, de a hit és a szeretet kérdése is fontos alapérték, hiszen ez utóbbi nemzetmegtartó erő.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszterjelöltje a kinevezése előtti, bizottsági meghallgatásán az Országházban MTI Fotó: Kovács Tamás
Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszterjelöltje a kinevezése előtti, bizottsági meghallgatásán az Országházban MTI Fotó: Kovács Tamás

Az egészségügyet érintően alapvető célnak tartja, hogy testileg-lelkileg egészséges családok és egyének alkossák a társadalmat, hogy hozzájárulhassanak a nemzet értékeinek gyarapításához. Kiemelt cél ezért a népegészségügy fejlesztése, a megélt életévek növelése, amelyhez pontosan meg kell határozni a struktúrát, a felelősséget, s törvényi szinten is fenn kell tartani az állandó változtatás lehetőségét – jelezte. Kásler professzor megerősítené az országos intézeteket, mert azok megfelelő hálózatokat tudnak működtetni, adatokat elemezni, segíteni a szakmapolitikát. Lényegesnek tartja a primer és szekunder prevenciót, az alapellátás viszonyrendszerének teljes újragondolását és megerősítését, a sürgősség és a mentés átszervezését és megerősítését.

A helyenként szociológiai metodikai vitákba torkolló képviselői kérdésekre és hozzászólásokra adott miniszterjelölti válaszokból kiderült: Kásler Miklós nem tervez kórházbezárásokat. Mivel minden területen az alapérték határozza meg a célt, s ehhez rendelik hozzá a módszereket, e kérdésben az igényeket, a struktúrát és az aktivitást vetik majd össze, s ez alapján születnek döntések, közölte a miniszterjelölt, aki a hálapénzzel, transzparenciával kapcsolatos felvetésekre jelezte: pár százezer forintból megél, fizetése nem éri el intézetében az első húszat. Kollégái bérét ő, az övét a miniszter határozza meg – ennél konkrétabban erre nem lehet válaszolni. Mint mondta, transzparens viszonyokat szeretne, mindig is a törvényesség és az etika alapján élte az életét. A tízparancsolat és az egészség összefüggését feszegető felvetésre újfent utalt arra, hogy a hatkötetes Nemzeti Nagyvizitben egy egész fejezetet szenteltek ennek a témának, a férfiak és a nők várható élettartamával összefüggésben korábban mondottakhoz pedig azt fűzte hozzá: a hit és tudomány kérdéskörét feszegető ifjú hallgatóság előtt a sokak által bírált kijelentés „feszültségoldó megjegyzés” volt. Viszonyát a nőkhöz a klasszikus értékrend határozza meg. Konzervatív, megkülönböztetett tisztelettel fordul feléjük, amit jól jelez az is, hogy államtitkárai fele nő lesz – mondta.

Kásler professzor emlékeztetett: a hazai rákkontroll program a WHO felkérésére már 1993-ban megszületett, zöld könyv lett belőle, s a nemzetközi szervezettel azóta is együttműködnek ebben a kérdésben. Azóta négy-ötször átdolgozták, kormányprogrammá vált, s folyamatosan karbantartják. Azokra a felvetésekre, hogy az országos onkológiai centrum vezetőjeként érez-e felelősséget a rákhalálozás növekedése miatt, a miniszterjelölt pontosította a téves ellenzéki adatokat. Mint mondta, évente 80 ezer új megbetegedést regisztrálnak. Ebből a nemzetközi gyakorlat szerint levonják a bőrdaganatos eseteket, azaz 58–60 ezerre tehető ez a szám, miközben évente 30–33 ezren halnak meg rákban. 1974-ig paralel futottak a hazai megbetegedési és halálozási adatok az európaival, 74 és 92 között azonban kinyílt az olló, Európában csökkenni kezdett a halálozás. A legmagasabb halálozás 1999-ben volt Magyarországon, azóta azonban egyetlen évben sem érte el az abszolút halálozás száma az akkorit, miközben a megbetegedések száma nő.  Az összhalálozásnak kb. 26 százaléka a rákra vezethető vissza – ez a helyzet az EU-ban is – itt azonban elmondható, hogy miközben az utóbbi időszakban kb. 10 ezerrel nőtt a rákos megbetegedések száma, ezzel párhuzamosan 1100–1200-zal csökkent a halálozás.

A professzor közölte, hogy támogatja az egészségfejlesztési irodákat, s jelezte, hogy a struktúraváltással egybekötve napirenden van a sürgősség, az egynapos ellátások kérdése, de változtatni kell a kórházi gazdálkodás módszertanán is. Ugyancsak napirenden van a magán- és közellátás viszonyának rendezése, jelezte a miniszterjelölt, aki szerint nem elképzelhetetlen, hogy egész Európa számára példa lesz a hazai rákellátás centralizálása.

Kásler Miklós szerint helyre kell állítani a megbomlott orvos-beteg bizalmi viszonyt, az egészségügyiek szakmai becsületét. Az Emmi ugyan továbbra is sok tevékenységet fog össze, de ennek egyetlen központja van, az ember, amelyhez csak értékek mentén lehet közelíteni. Saját hitvallásáról megtudhattuk, hogy a miniszter kifejezést az eredeti értelemben használja, azaz a minisztert szolgának, a miniszterséget szolgálatnak tartja, s mivel mindig a párbeszéd embere volt, továbbra is áll bárki rendelkezésére.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink