hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Május 12-e az ápolók nemzetközi napja

Kásler Miklós: Ápolóink is hősies küzdelmet folytattak

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az az ápolók nemzetközi napján az Origonak adott interjút, köszönetet mondva a szakdolgozóknak.

Mi a legfontosabb üzenet az ápolók nemzetközi napján a hazai dolgozóknak?

Az első szó a köszöneté. Az ápolók által végzett munka meghatározza a gyógyulás és lábadozás folyamatát, mindenekelőtt pedig a beteg közérzetét. Az orvosok és ápolók közötti munkamegosztás jegyében egy beteg a kórházban töltött idő során a legtöbb alkalommal az ápolókkal találkozik. Hosszú hónapok óta folytatnak az orvosaink mellett ápolóink is hősies küzdelmet a magyar ellátórendszer intézményeinek valamennyi szintjén. 

Amikor tehát a társadalom elismerését és nagyrabecsülését fogalmazom meg, akkor elsők között az ágyak mellett dolgozó ápolók érdemeit hangsúlyozom. Ez a példaértékű helytállás volt a záloga annak, hogy a magyar egészségügy – az eddig sohasem tapasztalt léptékű terhelés mellett – sem ingott meg. Ez a teljesítmény annak fényében még inkább figyelemre méltó, hogy számos fejlett, nyugati ország ellátórendszere részben vagy egészben valóban megroppant a pandémia okozta nyomás alatt.

Mennyiben változott meg a hazai ápolói társadalom helyzete 2010 óta?

2010 előtt a baloldal kormányzása alatt megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták az ápolókat, több ezer ápoló került az utcára vagy ment más országba. Az elismerésnek, így az értékelésnek is, mindig két részét különböztethetjük meg: az anyagi megbecsülést, illetve a munkakörnyezetet. 2010 óta folyamatosan nő az ápolók megbecsülése, megvalósult egy 60 százalékos béremelés, hivatalba lépésemmel pedig 2019 és 2022 között újabb, összesen 72 százalékos illetményemelés valósul meg. Ez összesen mintegy 83 ezer ápolót és 5 ezer védőnőt érint.

A három kormányzati ciklus eredményeként csaknem háromszorosára emelkednek a fizetések. Ezzel párhuzamosan az orvosok esetében is jelentős béremelés valósul meg, így 2023-ig két és félszeresére emelkednek az orvosi fizetések a kormányzati ciklus elejéhez képest. A járvány során végzett munka elismeréseként a kormány tavaly valamennyi egészségügyi szakdolgozó számára egyszeri, 500 ezer forintos juttatás kifizetése mellett döntött. 

Az anyagiak mellett érdemes megemlíteni, hogy folyamatos a nővérszállók felújítása, illetve az újak építése.  Aktuálisan 8,8 milliárd forintos beruházás folyik 13 kórház, 16 helyszínén, amelynek eredményeképpen több mint 1500 szakdolgozó komfortos lakhatásáról gondoskodunk.

Sikerült-e orvosolni a korábban meglévő szakemberhiányt?

A baloldal több okból is tudatosan építette le kormányzása idején az állami egészségügyet, ezzel több ezer orvost és ápolót kényszerítve az ország vagy a pálya elhagyására. Ennek következményeit máig érezni. A megváltozott viszonyok és az elmúlt évek béremeléseinek köszönhetően azonban újra vonzó az egészségügyi pálya, és sokan hazajöttek, így jutott túl sikerrel az egészségügy minden rétege a rendkívüli megterhelést jelentő időszakon is. Az ellátórendszer egy másodpercig nem ingott meg, és minden fertőzött beteget sikerült ellátni. Mindez azt mutatja, hogy a szociálliberális kormányok politikája következtében kialakult szakemberhiányt sikerült olyan módon pótolni, hogy a magyar egészségügy helytállása biztosított legyen. 

Az ápolók utánpótlása tekintetében érdemes megemlíteni a pályaválasztást támogató ösztönzőket is. Ennek jegyében például egy 4,4 milliárd forint keretösszegű programban, várhatóan 3200 tanuló részesülhet ösztöndíjban. Emellett kiemelkedik a Mihalicza-ösztöndíj, amely keretében az érintett hallgatók akár 640 ezer forintot kaphatnak félévenként.

(...)

Elképzelhetőnek tartja, hogy 2022 után is folytatódik az egészségügyi bérek emelése?

Meggyőződésem, hogy a kollégáim akkor tudják megfelelően elvégezni a munkájukat, ha az életüket nem az anyagi szűkösség kihívásai nyomasztják. Csak így képesek szakmailag megfelelő munkát végezni, így tudja magát megfelelően kipihenni, tovább képezni, hogy a kor legmodernebb eljárása szerint gyógyítson. A nemzeti kormányok szakmapolitikáját is ez a szempont határozza meg. Ezt az elmúlt években bebizonyítottuk: 2010 óta folyamatosan megújulnak a kórházak, a rendelők, emelkednek az orvosi és ápolói bérek. Magyarország a járvány elleni egészségügyi védekezésben is példaértékűen teljesít, a magyar oltási program pedig Európa egyik legjobbja.

A teljes interjút az Origo közli.

Kásler Miklós videóban is megköszönte az ápolók munkáját

Az emberi erőforrások minisztere megköszönte a magyar egészségügyben dolgozó több mint 80 ezer ápoló munkáját az ápolók nemzetközi napján.

Kásler Miklós szerdán, a Facebook-oldalára feltöltött videóban felidézte: 1820. május 12-én született a modern ápolás úttörője, Florence Nightingale, aki az 1953-as krími háborúban elindította a sérült katonák ellátását, és a betegápolás rendszerét megszervezve 40 százalékról 2 százalékra csökkentette a halálozást.

A több mint egy éve tartó koronavírus-járvány ismét ráirányította a figyelmet egy ősi emberi ösztönre: a segítőkészségre és az önzetlenségre - mondta, hozzáfűzve: a magyar ápolók "ennek szellemében álltak helyt a mindennapi kórházi munkában, a betegségek leküzdésében, a fegyveres harcok sebesültjeinek ellátásában, vagy éppen napjainkban, a világjárvánnyal szembeni embert próbáló küzdelemben."

A miniszter a videóban sok sikert, erőt és "nem lankadó emberséget" kívánt az ápolóknak további szolgálatukhoz.

(MTI)

hirdetés

Könyveink