hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kásler a költségvetésről

Háttérbeszélgetésen fogadta Kásler Miklós erőforrásminiszter a Magyar Hírlap, a Magyar Idők és a PestiSrácok újságíróit.

Nincs olyan, az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) tartozó terület, amelyre ne jutna több a pénteken elfogadott, jövő évi költségvetés nyomán 2019-ben, mint az idén – hívta fel a figyelmet a Magyar Hírlap szerint Kásler Miklós tárcavezető egy szűk körű háttérbeszélgetésen.

Az egészségügyre rátérve a miniszter kifejtette, újra kell fogalmazni a finanszírozás kereteit, „ezt meg is fogjuk tenni, már barátkozunk az alakuló javaslattal”. Egyetlen országban sem elégedettek amúgy az ágazatnak juttatott közpénzzel, fűzte hozzá. A szükségleteknek megfelelő ellátórendszert kell kialakítani, ezért kérte fel Kásler az országos intézetek vezetőit, dolgozzanak ki nemzeti programokat. Az öt Nemzeti Egészségprogram elemzi a jelenlegi helyzetet. „Ha ezt az öt anyagot egymáshoz igazítjuk, ki lehet alakítani a pluszkapacitások nélküli, hatékony és nem pazarló egészségügyi rendszert” – vetítette előre.

A Magyar Idők szerint Kásler Miklós azt hangsúlyozta, hogy látják az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját, és azon dolgoznak, hogy folytatni tudják a béremelésüket, tovább javítsák a munkakörülményei­ket.

– Vállalásunk szerint megvalósítjuk az ápolók, szakdolgozók bérrendezését, így 2016 és 2019 között átlagosan 65 százalékkal emelkednek a fizetések, s ebből a jövő novemberi emelés nyolcszázalékos bértöbbletet jelent – fogalmazott a miniszter.

A PestiSrácok azt írja, hogy a miniszter csodálattal fogadta az orvosok, szakemberek hozzáállását és munkatempóját, ahogy alig három hét alatt elkészítették a saját területekre lebontott nemzeti egészségprogramot. Mintha csak arra vártak volna, hogy valaki megkérdezze és bevonja őket ebbe a munkafolyamatba. Kásler Miklós úgy fogalmazott, hogy ezekre az energiákra, ambíciókra szeretne támaszkodni a jövőben és az egészségügyi dolgozókkal, orvosokkal, nővérekkel, asszisztensekkel együtt végrehajtani azt a fordulatot, amit ők ugyanúgy akarnak, ahogy a társadalom és a politika.

 

hirdetés

Könyveink