hirdetés
hirdetés
2018. május. 28., hétfő - Emil, Csanád.
hirdetés

Kásler: egynapos rákdiagnosztikai központok kellenek

Manapság már akár egy-két nap alatt is lehet diagnosztizálni a rákot, mondta prof. dr. Kásler Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában.

hirdetés

Jelenleg ideális esetben két hét, azonban sokszor csak két-három hónap alatt végzik el Magyarországon a szükséges vizsgálatokat – fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

„Ha a beteg olyan helyre kerül először, ahol egy helyen meg lehet csinálni a diagnózishoz szükséges képalkotó, labor és szövettani vizsgálatokat, akkor a diagnosztika két hét alatt megtörténik. Ám gyakori, hogy erre nincs mód, az egyik helyen megcsinálják a labort, utána elküldik a beteget egy másik helyre a CT-t elvégezni, ahol nincs MR, akkor vár a CT-re két hetet, egy harmadik helyen az MR-re még három hetet és így tovább, vár a szövettanra, vár a molekulárpatológiai vizsgálatra – ezzel összejöhet két-három hónap is. Közben a tumor folyamatosan , áttétet adhat, a terápia lényegesen összetettebb, bonyolultabb, sokkal drágább lesz, és a gyógyítási eredmények romlanak” – mutatott rá Kásler Milkós, aki szerint ezen az időszakon drasztikusan lehetne rövidíteni.

„Az Országos Onkológiai Intézet elképzelése az, hogy kialakít az intézeten belül egy egynapos diagnosztikai központot. Ez azt jelenti, hogy ha pályázatok révén meg tudjuk építeni ezt a centrumot, akkor el lehet jutni a rákos daganat diagnózisáig egy vagy két nap alatt„ – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a módszertan megvan ehhez, a korszerű terápiák pedig elérhetők itthon. Az egynapos diagnosztikai központ kialakításához helyre és pályázati lehetőségre lenne szükségük.

Kásler Miklós jelezte, hogy 9 év alatt 15 százalékkal javult itthon a rákgyógyítás eredményessége, de a további eredményekhez fontos szerepe lenne a megelőzésnek és a szűrésnek.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink