hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kapkodnak a praxisokért?

Viszik, mint cukrot a praxisletelepedési és a praxisjogvásárlási lehetőségeket – közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a VG-vel.

A költségvetésben tavaly és 2020-ban is 1 milliárd 250 millió forint állt rendelkezésre az alaporvosi ellátás javítására, ám az egészségbiztosítónak mind a két évben meg kellett emelnie a keretet, írja a lap.

2021-ben a NEAK adatai szerint 60 nyertest hirdettek a háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására kiírt pályázaton. A legfelkapottabb térségek között volt Baranya, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Zala megye, ahol öt-öt, Budapesten tíz, Pest megyében pedig nyolc praxisjogvásárlási szerződést kötöttek meg. A fogorvosok közül 29 olyan körzetben hirdettek nyertest a letelepedési pályázat keretében, amelyben már legalább 12 hónapja volt a praxis betöltetlen – ehhez azonban a NEAK hozzátette, hogy egy Pest, egy Heves és egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei orvossal a nyertes pályázat ellenére mégsem kötötték meg a támogatási szerződést. Így többek között az alapellátó fogorvosok közül Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében három-három, Pest megyében kettő, Bács-Kiskun megyében négy esetben hirdettek győztest a letelepedési pályázatoknál.

Magyarországon 2022. január elsején a nyilvánosan elérhető adatok szerint 577 alapellátó háziorvosi praxis volt tartósan betöltetlen, üres fogorvosi körzetből pedig 250. Ezért a NEAK 2022. január elsejétől újra megnyitotta a tendereket, és meghirdette a pályázati felhívásokat. A pályázat célja az, hogy a vissza nem térítendő támogatás segítse a praxisjoggal nem rendelkező háziorvosokat a praxisjog megvásárlásában, egyben háziorvosi életpályájuk elindításában vagy újraindításában.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink