hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kampánnyal reformálják a kínai konyhát

Az egészséges táplálkozást népszerűsítő kampány indul Kínában az elhízás és a cukorbetegség "járványszerű" terjedésének csökkentése érdekében.

A 2014 és 2020 közötti évekre szóló országos táplálkozási irányvonalakat lefektető, új kormányzati tanulmány szerint a kínai lakosok kevés zöldséget, gyümölcsöt és tejet fogyasztanak, kalória-bevitelük nagy részét továbbra is az alapvető élelmiszerekből - például rizsből, búzából - szerzik be. Az egészséges táplálkozási szokások terjesztése érdekében lakossági információs kampányok indulnak, emelnek majd az élelmiszeripari ágazat és a beszállítói hálózat színvonalán, emellett központilag népszerűsítik egyebek között a tej- és a szójafogyasztást a kelet-ázsiai országban.

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a kínai lakosság étkezési szokásai az elmúlt évtizedben jelentős mértékben megváltoztak, ennek hatására a kalória-bevitel is jelentős emelkedést mutat. Utóbbi a jövedelemnövekedésnek, a nyugati étrend betörésének, a gyorsétterem-láncok rendkívüli bővülésének és népszerűségének is a következménye.

Az egészséges táplálkozást népszerűsítő kezdeményezésekre az elhízás és a cukorbetegség kínai sajtóban "járványszerűnek" leírt terjedése miatt is szükség van. A hivatalos statisztikák szerint ma több mint 100 millió kövér ember van Kínában, ez 2005-höz képest csaknem ötszörös növekedést jelent. Az elhízottak számát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-ben a lakosság 38 százalékára tette, ami csaknem 430 millió embert jelent. A prognózisok szerint a következő öt évben a túlsúlyosak számának megduplázódása várható.

Az elhízottakéval párhuzamosan a cukorbetegségben szenvedők aránya is egyre nő, mára a rák és az érrendszeri betegségek mellett a harmadik leggyakoribb halálozási okká vált az országban. Jelenleg a 20 év feletti lakosság körében csaknem 93 millióan cukorbetegek. A jövőt illető kilátások sem sokkal kedvezőbbek: a becslések szerint a cukorbetegek száma 2030-ra további 40 millióval nő majd.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink