hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Jövőre több mint 80 milliárd K+F+I-re

Közzétették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2018. évi programstratégiáját, amelyben a meghirdetendő pályázati konstrukciók teljes keretösszege 81,85 milliárd forint, közölte Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöke.

Pálinkás József elmondta, a jövő évi programtervben 2-től 5 évig tartó időtartamra meghirdetett felhívások szerepelnek a vállalkozások és a kutatók kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységéhez egyaránt igazodva. Az NKFI Hivatal elnöke a programterv főbb elemeit ismertetve négy nagy területet emelt ki.

A hazai innováció támogatását célzó pályázati konstrukciók keretösszege 2018-ban összességében 61,2 milliárd forint. A nemzetközi együttműködésben megvalósuló innovációt támogató programcsokor az európai uniós pályázatokban való részvétel elősegítésétől kezdve a kétoldalú kutatási és innovációs együttműködésekig tartalmaz pályázatokat, ennek teljes keretösszege 2018-ban 5,10 milliárd forint. A kutatási témapályázatok nevű program, amelyből a kutatói kezdeményezésű alapkutatásokat támogatják, teljes keretösszege jövőre 9,4 milliárd forint. A 2016-ban elsőként meghirdetett kutatási kiválósági programok, amelyek egyike az Élvonal - Kutatási Kiválósági Program, pályázati keretösszege összesen 6,1 milliárd forint.

Az NKFI Hivatal elnöke felidézte, hogy 2015-ben alakították ki az alap pályázati portfólióját, úgy, hogy abban minden szereplő megtalálja azt a pályázati konstrukciót, amely a kutatásaikkal, fejlesztéseikkel megvalósuló innovációt elősegítheti. Mint mondta, a hazai innováció támogatásának legnagyobb részét a vállalati kutatás-fejlesztést ösztönző felhívások teszik ki, amelyek keretösszege 2018-ban 30 milliárd forint lesz. A programban a mikrovállalatoktól a nagyvállalatokig támogatásban részesülhetnek azok az innovációk, amelyekhez önrész is járul. Így a felhívások eredményeképpen megvalósuló projektek keretében innovációra fordított valós összeg ennek nagyjából a kétszerese lehet, tette hozzá.

A hazai innovációt támogató programok között található az a versenyképességi és kiválósági együttműködési program, amelyet 26 milliárd forintos keretösszeggel hirdet meg az NKFI Hivatal. A program a vállalatok és a kutatóintézetek, egyetemek együttműködését ösztönzi. Pálinkás József a program fő célkitűzésének nevezte, hogy a hazai kutatásokban és fejlesztésekben az egyetemi kutatóintézeti munka és a vállalati igények, kutatások, közelítsenek egymáshoz.

Az elnök beszélt a Nemzeti Kiválósági Programról is: az ötmilliárdos program öt területen négy évre szól. A szegedi ELI szuperlézerközponthoz kapcsolódó kutatások, a mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások, a társadalmi biztonságot (többek között a kiber- és élelmiszerbiztonságot) elősegítő kutatások, a tiszta ivóvízért, valamint a fehérjetudományok kutatási, fejlesztési területeire irányuló felhívások jelennek meg benne.

Pálinkás József tájékoztatása szerint az alapkutatási témájú pályázatokban még decemberben megjelennek a pályázati felhívások, míg az innováció támogatására vonatkozó pályázati felhívásokat január első napjaiban teszik közzé. A pályázatokról 2018. első félévben döntenek és a felhívások teljes, többéves megvalósítást finanszírozó keretösszegéből 30,19 milliárd forintot 2018-ban ki is fizetnek a jövőre induló projekteknek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink