hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jön a jacuzzi-rendelet

Közegészségügyi előírásokat kíván megfogalmazni a humán tárca a Legionella baktérium által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre.

Az erről szóló rendelettervezet már elérhető a kormány honlapján. Ahogy a rendelkezés indoklásában írják: a jelenlegi egészségügyi szabályozás a Legionella fertőzési kockázatot jelentő közegek vonatkozásában egyáltalán nem tartalmaz rendelkezést, annak ellenére, hogy az kockázati tényezőt jelent Magyarországon. Az Európai Legionárius Betegség Surveillance (ELDSnet) rendszeren keresztül évi több alkalommal érkezik bejelentés olyan külföldi állampolgárok megbetegedéséről, akik a lappangási időben hazai szállodában szálltak meg. Az érintett szállodák akár nyilvános ”feketelistára” is kerülhetnek. A melegvizes medencék ugyancsak kockázati tényezőt jelentenek, a közelmúltban Magyarországon 3 olyan járvány volt (két haláleset is történt), amely pezsgőfürdővel volt összefüggésbe hozható.

S hogy kikre, mikre terjednek majd ki az előírások? A tervezet melléklete felsorolja a Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közegeket, melyek üzemeltetőjének, tulajdonosának feladatot ad majd a rendelet:

  • Nagy kiterjedésű ivóvízhálózat (többszintes vagy több szárnyú épület)
  • Nagy kiterjedésű melegvízhálózat (több szintes vagy több szárnyú épület, egy melegvíz rendszerhez tartozó több épület)
  • Melegvizű (>30 °C) fürdőmedencék és kádak, amelyeknél aeroszol képződhet (pezsgőmedence, élménymedence, hidroterápiás kezelőmedence)
  • Nedves hűtőtorony
  • Minden olyan egyéb közeg, amely 20-45 °C közötti hőmérsékletű vizet tartalmaz, és fennáll az aeroszol képződés lehetősége (pl. nedves légmosó, párásító, permetező, nagynyomású vizes tisztító, szökőkút, fogászati kezelőegység, közvetlenül melegvíz előállításra használt napelem, stb.)

 

(A teljes tervezet letöltése)

 

(forrás: kormany.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink