hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Jöhet az orvosválasztás-biztosítás

Már folynak a tárgyalások, miként kaphatnának a magánbiztosítók nagyobb szerepet az egészségügy finanszírozásában – értesült a Népszabadság.

Bár az elmúlt két évben az Orbán-kabinet több jelentős gesztust is tett e téren ennek az üzleti csoportnak – emlékeztet a lap –, ez a cégeknek kevés, további szabályváltozásokat is várnak a fejlesztéseikhez. Ezek egyik számukra leginkább remélt iránya, hogy megjelenjen az egészségügyi ellátások vegyes – együttes társadalombiztosítás és üzleti – finanszírozása. Az üzleti biztosítók azt a konstrukciót támogatnák, melyben az általuk kínált csomagok révén elérhető szolgáltatások 70 százalékát az állam, míg a fennmaradó 30 százalékot az üzleti biztosítók fizetnék. Ettől azt remélnénk, hogy olcsóbban kínálhatják szolgáltatásaikat, valamint a társadalombiztosítást elhagyó betegek ellátását is részben közpénzből finanszíroznák.

A lap ugyanakkor úgy tudja, az eddigi egyeztetéseken kormányzati részről elutasították a számlamegosztás ötletét. Ezzel ugyanis olyanok is kapnának közpénzből ellátást, akik most éppen a várólisták miatt meg sem jelennek az állami rendszerben. Ez a megoldás az államnak költségnövekedéssel járna, a cél pedig épp ellenkezőleg, az lenne, hogy a magánforrásokkal pótolják az apadó közforrásokat. (A lap adatokkal emlékeztet: az egészségügyi költések 35 százalékát ma már zsebből fizetik a magyarok.) Az egészségügyi kormányzat kiegészítő biztosítások kínálati piacán maximum addig menne el, hogy a szabad orvosválasztásra kérjen pénzt a betegektőlírja a nol.hu.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink