hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Jobb ellátást hozhat a verseny

A mindenki számára elérhető árak az egészségügyben jelentős árcsökkenést, valamint az árkülönbségek szűkülése révén az igazságosság és a méltányosság javulását váltják ki, írja egy két éves amerikai kutatási projekt eredményei alapján a Figyelő Online.

Részben a transzparencia hiánya felel azért, hogy az egyes orvosok egészen más tételeket szabnak ki azonos ellátásokra. Egy vakbélműtét ára például 15 000 és 186 000 dollár között szóródik. Az orvosok még csak nem is érzik a szükségét, hogy versenyképes árakat biztosítsanak, mert a „vásárlók" nem látják azokat, írja Sarah Kliff a Vox-on, melyről a Figyelő Online számol be. Eszerint az elmúlt 2 év során a Blue Cross és a Blue Shield egészségvédelmi programok által lefojtatott kísérlet azt vizsgálta, milyen hatást gyakorolna, ha az árak csak bizonyos városokban lennének publikusak. Az eredmények szerint függetlenül az árak mértékétől, pusztán a nyilvánosságuk drasztikus változást okozna.

A kutatás az MRI vizsgálatra fókuszált, ami meglehetősen standard folyamat, tehát alig van minőségi eltérés a különböző szolgáltatók között. St. Louis-ban és Atlanta-ban tájékoztatták a pácienseket a kezelés áráról, viszont Chicago-ban és Kansas City-ben továbbra is megőrizték a „szakmai titkot".

Előbbieknél a két év alatt az MRI vizsgálat ára átlagosan 95 dollárral esett a Health Affairs-ben publikált adatok tanúsága alapján, míg a másik városcsoportnál 124 dolláros emelkedést tapasztaltak.

A transzparencia ugyanakkor csökkentette az árkülönbségeket is. A gyakorlat azt mutatja, hogy alapvetően a kórházak drágábban végzik el az MRI vizsgálatokat, mint egy független kezelő, vagy egészségcentrum. Ez az árdifferencia is zsugorodni kezdett azzal, hogy az árakat elérhetővé tették, és a verseny törvényének hatására az alacsonyabb ár lett a mérvadó. Az árak szóródása 30 százalékkal csökkent összességében ezekben a városokban.

(forrás: Figyelő Online)
hirdetés

Könyveink