hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Jelentősen nőtt az egészségügyre fordított GDP-kiadás

2020-ban a GDP 6,4 százaléka jutott az állami egészségügyi kiadásokra, szemben az egy évvel korábbi 4,5 százalékos GDP költéssel, írja a VG.

Az Európai Unió országai 2020-ban a szociális védelmi kiadásaik után az egészségügyre fordították a legtöbbet az államháztartási költéseik között – derül ki az Eurostat jelentéséből. Az egészségügyre fordított kormányzati kiadások 2019-hez képest 1 százalékponttal nőttek, 2020-ban a tagállamok általában a bruttó hazai termék (GDP) 8 százalékát költötték a betegek ellátására, szemben a 2019-es 7 százalékos ráfordítással – írja az Európai Unió Statisztikai Hivatala.

Kórházi szolgáltatásokra a GDP 3,4 százalékát költötték; járóbetegellátásra a GDP 2,5 százaléka jutott, míg orvosi eszközök, készülékek és berendezések beszerzése a tagállamok a GDP 1,2 százalékát fordították.

2020-ban Csehországban, Ausztriában (9,2 százalék) és Franciaországban (9 százalék) voltak a legmagasabb a GDP-hez viszonyított egészségügyi kiadások. Lettország, Lengyelország és Írország sereghajtók voltak egészségügyi költéseikkel a pandémia kirobbanásának évében. Utóbbi két országban a GDP 5,4 százaléka jutott az egészségügyre. Magyarország a növekedés tekintetében a harmadik helyet foglalja el: 2020-ban a GDP 6,4 százaléka jutott az állami egészségügyi kiadásokra, közli a lap.

 

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink