hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Jelentősen nőtt a magánegészségügyi költés

A Szinapszis friss kutatása szerint a magánegészségügyi szektor árbevétele 2021-ben meghaladta a 100 milliárd forintot is, írja a VG.

A száz legnagyobb magánklinika és magánegészségügyi intézmény 2020-as árbevétele meghaladta a 100 milliárd forintot, az alkalmazottaik száma pedig hatezer fő felett van – mondta a Digital Health konferenciáján Kertész Balázs, a Szinapszis Piackutató Intézet munkatársa. A 2021-es adatokat már nagyjából látják, és további szignifikáns növekedést prognosztizálnak a magánszolgáltatóknál – tette hozzá.

A magánellátás fővárosközpontú, az ellátók nagy része Budapestre koncentrál. A szakember szerint a következő évek trendje az lesz, hogy az országos szintű szolgáltatók tovább fejlődnek-e vagy sem.

A magánellátóknál dolgozók között sok a főállású szakember, de az alkalmazottak gyakran párhuzamosan dolgoznak az állami rendszerben is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021-ben Magyarországon 38 900 orvos dolgozott, 22 ezren 45 év felettiek.  

A magánegészségügy térnyerése nagyon erőteljes, a szektor súlya folyamatosan nő Magyarországon, az állami egészségügy költségvetése korlátos, és az állami ellátórendszerek nem győzik a megnövekedett betegszámot. Mára már kiépült az állami rendelőkkel, kórházakkal párhuzamosan működő magánegészségügyi rendszer is Magyarországon.

Egy háztartás esetében az egészségügyi költés tekintetében 2021-ben 270 ezer forint kiadást mért a Szinapszis kutatása, 2022-re 6,7 százalékos emelkedés látszik, az idén 290 ezer forintra emelkedhet a háztartások saját zsebből történő egészségügyi kiadása, a növekedés megegyezik az infláció mértékével – tette hozzá a szakember. Ugyanakkor egyes területeket kiemelve az látszik, hogy a magánellátásra fordított összeg 50 százalékkal emelkedett, a diagnosztikai ellátásra fordított összegek 90, a fogorvosra költöttek pedig 40 százalékkal nőttek egy év alatt. A hálapénzzel kapcsolatban 80 százalékos csökkenést mértek.

Az egészségügyi ellátókba vetett bizalommal kapcsolatban elmondta, az állami ellátórendszerben a háziorvosokban bíznak a legjobban az emberek, a nullától tízig terjedő skálán 6,4 pontot értek el az alapellátó doktorok, a legrosszabb a presztízse a fekvőbeteg-ellátóknak van, 5,2, ponttal a járóbeteg-ellátók pedig 5,5-et kaptak.

További részletek

hirdetés

Könyveink