2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jelentősen és folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma

Jelentősen és folyamatosan csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: ez köszönhető annak, hogy nagy mértékben nő a gyógyultak száma, ez 2355 embert jelent. A gyógyultak száma kétszerese az aktív fertőzöttekének. Jelenleg 4027 igazolt fertőzött van Magyarországon, az aktív fertőzöttek száma 1121. Az elmúlt 24 órában tíz újabb pozitív esetet találtak, és egy 37 éves férfi elhunyt a betegségben. Ezzel 551-re nőtt a koronavírussal összefüggő halálesetek száma. 344 embert ápolnak kórházban, és húszan vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív fertőzöttek 41 százalékát Budapesten, 59 százalékát vidéken regisztrálták. Nincs jelentős változás a százezer lakosra vetített adatokban, Budapesten 109, Zala megyében 96, Komárom-Esztergom megyében 99, Fejér megyében 89, Pest megyében 46 igazolt fertőzöttek jut százezer lakosra. Ismertetése szerint a tíz új fertőzött közül négyet Budapestről, kettőt Komárom-Esztergom megyéből, hármat Pest megyéből regisztráltak, egy fertőzött Hajdú-Bihar megyéből származik. Beszélt arról is, hogy Budapesten 328, vidéken 223 beteg hunyt el. Pest megyében 91, Fejérben 43, Komárom-Esztergom megyében 37, Zalában 16, Veszprém megyében 8, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében 6-6, Tolna megyében 3, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2-2, Bács-Kiskun, Nógrád és Somogy megyében 1-1 beteg halt meg. Nem halt meg senki a vírus miatt Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében.

A 37 éves férfi halálára vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: ritkán, de előfordul, hogy rendkívül gyorsan zajlik le a betegség. Továbbra is jellemzően az idős, krónikus betegek tartoznak a magasabb kockázati csoportba. A kormányhivatal járványügyi vizsgálatot végez, az elhunyt férfi kontaktszemélyeit szoros megfigyelés alá vonják.

Müller Cecília felhívta a figyelmet a nyaralók fertőtlenítésének fontosságára. Hangsúlyozta, hogy a magyarországi nyaralás biztonságos, külföldi utazást tervezőknek azt ajánlotta, hogy az út előtt alaposan tájékozódjanak a célország járványügyi helyzetéről és szabályairól a konzuli szolgálat segítségével.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés