hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Jelentés az anyatejpiacról

Nehéz helyzetbe kerülnek azok az édesanyák, akik nem tudják szoptatni kisbabájukat, mivel túl kevesen ajánlják fel a felesleges anyatejet – írja a Magyar Nemzet.

Pászti Imréné Éva, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika osztályvezető főnővére szerint a kismamákat leginkább az hátráltatja a felesleges tej továbbadásában, hogy túl bonyolultnak és körülményesnek ítélik az előzetes vizsgálati folyamatot. Ha ezt sikerülne rugalmasabbá tenni, akkor valószínűleg jóval több anyatej érkezne a gyűjtőállomásokra.

Tasi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomásának vezetője beszélt a lapnak a tejdonor anyák számára kötelező vizsgálatokról. Végeznek tüdőszűrést, HIV-tesztet, bőrgyógyászati és székletvizsgálatot, és a szifilisz kizárása is elengedhetetlen. Az egész folyamat azonban nem hosszabb másfél hétnél. Az anyák egy liter leadott tejért 1800 forintot kapnak, ami adómentes jövedelem, és már két deciliter tejért is házhoz mennek, így a kezdeti vizsgálatokat követően a folyamat leegyszerűsödik. – Egy hónap alatt a budapesti állomásra 300-400 liter anyatej érkezik 40-45 anyukától, ez 70-80 csecsemő számára biztosítja, hogy a tápszer mellett anyatejet is kapjanak egészen 8 hónapos korig. Öt kórházzal állunk kapcsolatban, a legtöbb gyermeknek naponta egy üveg (2 dl) tejet tudunk biztosítani – idézi a lap Tasi Zsuzsannát.

Budapesten egyedül a Heim Pál Gyermekkórház gyűjt és ad ki anyatejet a kórházak és az otthon gondozott babák számára, de az országban összesen 18 ilyen állomás létezik, többek között Pécsett, Gyöngyösön, Szombathelyen, Hatvanban és Szolnokon. Akik közelében nincs ilyen központ, azok a védőnők közvetítésével juthatnak tejhez.

Az anyatejgyűjtő állomáson és a védőnői segítségen kívül létezik egy harmadik módja is annak, hogy természetes táplálékhoz jussanak a babák, ez pedig az anyatej-közvetítés – olvasható az mno.hu-n, ahol felhívják a figyelmet, hogy bár e csatornán egyszerűbb lehet az eljárás, több tejhez is lehet jutni, de nincs bevizsgálás, s pasztörizálás sem.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink