hirdetés
hirdetés
2018. január. 20., szombat - Fábián, Sebestyén.
hirdetés

Jelentés a várólistákról: Hamarabb telik az idő

Gyorsabban műtik meg a betegeket, mint azt a páciensek a várólistára vételkor gondolhatják – ez tűnik ki az OEP honlapján közölt legfrissebb, januári várólista-állapotjelentésből.

hirdetés

Az intézményi várólista nyilvántartási rendszer adatai szerint jelenleg 34 618 beteg vár műtétre írják a  honlapon. A rendszer ezen felül tartja nyilván az úgynevezett „műtétre előjegyzett” betegeket is – ők azok, akik maguk kérték, hogy ne a kiadható legkorábbi időpontra tervezzék a műtétüket, ők jelenleg 6 479-en vannak.

A honlapon közölnek egy ennél is érdekesebb táblázatot, ahol műtétfajtánként azt mutatják be, hogy mennyi a különbség a várólistára vételkor megjelölt várható várakozási idő, és  a műtétig tényleges eltelő idő között. Ennek fő tanulsága, hogy a műtéteket rendszerint sokkal hamarabb elvégzik, mint ahogy azt a betegnek előzetesen ígérek. Van ahol a gyakorlatban csak fele, sőt van ahol csupán ötöd-, tizedannyit kell várni, mint az a listára vételkor látszik.

Pl.: a térdízületi protézis beültetésre, a várólistára vételkor adott időpontok alapján országos átlagban 469 napos várakozással kell számolni a betegeknek, azonban a korábban várólistára vett és már megműtött betegek tényleges adatai alapján valójában átlagosan 223 napos várakozás után megtörténnek a műtétek – olvasható a havi összefoglalóban az oep.hu-n.

 

(forrás: OEP)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink