hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Jelentés a magyar szájakból

Ahhoz, hogy a lakosság száját rendbe tegyük, először a fejekben kell rendet tenni – idézi a NOL cikkében dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos-szájsebészt.

„Sajnálatos, hogy a nálunk sokkal rosszabb gazdasági körülmények között lévő országokat is sikerült megelőzni a rosszindulatú szájüregi daganatok betegszámaival. Az európai átlag háromszorosa a hazai daganatos betegek száma. Ez egy emberöltő kétes eredménye, egy hosszú idő alatt kialakult állapot, és legalább ilyen hosszú idő, amíg kedvező változás áll majd be" - mondta Dr. Czinkóczky Béla, akit annak kapcsán kérdeztek, hogy Magyarország világelső a rosszindulatú szájüregi daganatok előfordulásának listáján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint.

A rosszindulatú szájüregi elváltozások négy legfőbb kiváltó oka: a rendszeres alkoholfogyasztás, a dohányzás, a nem megfelelő száj- és fogápolás, és fogorvosi kontroll hiánya, valamint ezek kombinációi.  Kifejezetten veszélyeztetett populáció a hajléktalanok, az alkoholbetegek és a szociálisan perifériára szorult betegek, akik az életmódbeli hiányosságok mellett szinte soha nem jutnak el fogorvosi vizsgálatra.

A szájüreg daganatai a nyelvben, ínyen, szájfenéken, pofában, arcüregben, állcsontokban, nyálmirigyekben megjelenő rosszindulatú elváltozások. Ezeknek az elváltozásoknak a nagy része hosszú évek alatt alakul ki. Felismerésük a kezdeti stádiumban fogorvos szakembert igényel, ugyanakkor a korai stádiumban jelentős részük gyógyítható lenne. Ha az emberek legalább néhány évente elmennének szájvizsgálatra, akkor ki lehetne szűrni a megbetegedések nagy részét – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink