hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Itt vannak az MKSZ egyeztetés részletei

A nyugdíj melletti foglalkoztatás és a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos nehézségek voltak a fő napirendi pontjai a találkozónak.

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága közötti csütörtöki egyeztetésen Svébis Mihály, az MKSZ elnöke számolt be a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló 2012-ben született kormányhatározat tapasztalatairól. Mint elhangzott: a kormányhatározat hatályba lépése óta összesen 5400 kérelmet nyújtottak be az egészségügyi intézmények a nyugdíjas korú dolgozók tovább foglalkoztatására. A kérelmek döntő többségét több mint 5 ezer beadványt támogatott is a kormány és csupán mintegy 300 volt az elutasított továbbfoglalkoztatási igények száma. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjazás alóli mentesség maximum 3 évre szól, s 3 év letelte után ismételten kérvényezni kell.

A kötelező nyugdíjazás alóli mentesség pedig a gazdasági-műszaki személyzetre, illetve a szakrendelői asszisztensekre nem vonatkozik, miközben a kollegák pótlása egyre nagyobb feladatot ró az egészségügyi intézményekre, mert a piaci viszonyok között lényegesen jobban megfizetett gazdasági-műszaki személyzet nem az egészségügyet választja munkahelyéül. Ezért a Kórházszövetség jogszabály módosítást javasol, amelynek kidolgozásában együttműködik az ágazat vezetésével – hangzott el.

Nagy Anikó az MKSZ elnökségi tagja a közbeszerzési eljárások nehézségeire hívta fel a figyelmet – egyebek mellett a hirdetmény ellenőrzések kapcsán kiemelte a 200 ezer forintos közzétételi díj megfizetését – amely jelentős terheket ró az egészségügyi intézményekre –, vagy a mennyiségi eltérések korlátozására és az esetleges eredménytelen eljárások megismétlésének időbeli elhúzódása. A megbeszélésen felmerült, hogy a korábbi években lebonyolított központosított közbeszerzések lehetőségének kiterjesztése részben megoldást, vagy könnyítést jelenthetne az intézmények számára, azonban a részletekről a későbbiekben egyeztet az MKSZ és a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátóközpont.

Ficzere Andrea elnökhelyettes a találkozón felvetette, hogy a különböző jogviszonyokat  egységes szempontok mentén kellene kezelni – különös tekintettel a megbízási-, vállalkozási, valamint az ügyeleti díjakra. Ennek kidolgozása azonban hosszabb időt vesz igénybe. A Kórházszövetség és az Államtitkárság következő egyeztetése egy hónap múlva várható, addig a tárgyaló partnerek a felmerült lehetőségek részleteinek kidolgozásán dolgoznak.

hirdetés

Könyveink