hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ismét utat tör a Covid idehaza

Az új fertőzöttek napi átlaga 53 százalékkal nőtt a múlt héten, miközben a haláleseteké még 33 százalékkal csökkent, írja a Portfolio.

A megyei adatokban már vannak aggodalomra okot adó változások. Földrajzilag az elmúlt egy hétben Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet népességarányosan, illetve Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében a legkevesebbet. Április közepe óta a mentősök nem tesztelnek, és nem tudni, hogy a háziorvosok és a magáncégek tesztelési aktivitásban előforduló földrajzi különbségek mennyire torzítják a hivatalos adatokat a valós fertőzési számokhoz képest.

Az esetszámok alapján márpedig nagyok a földrajzi különbségek: Budapesten a 100 ezer főre jutó új fertőzöttek száma a múlt héten csaknem ötszöröse volt annak, amit Békés megyében regisztráltak. Egyértelműen a nagyobb lélekszámú (és jellemzően magasabb népsűrűségű) régiókban terjed jobban a járvány, és a nagy régiós különbségek mellett ez okozza, hogy az országos átlaghoz képest mindössze 3 helyen magasabb, 17 megyében viszont alacsonyabb a népességarányos esetszám.

Nem volt olyan megye az elmúlt héten, ahol csökkent volna az esetszám, országosan 53%-os volt a növekedés. A legnagyobb mértékben Vas (+123%), Győr-Moson-Sopron (+93%) és Borsod-Abaúj-Zemplén (+84%) megyékben emelkedett az új fertőzöttek száma, a legkisebb mértékben pedig Somogy (+5), Veszprém (+20%) és Nógrád megyében. Úgy tűnik tehát, hogy a belföldi turizmus beindulása ellenére a Balaton környékén egyelőre mérsékeltebben terjed a járvány – írja összefoglalójában a Portfolio.

(forrás: Portfolio)

cimkék

hirdetés

Könyveink