hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ismét a szuperkórházakról

Szakmai szempontból pedig minden a betegek biztonságos és gyors ellátását fogja szolgálni – nyilatkozta a Magyar Időknek Cserháti Péter. Az Egészséges Budapest program miniszteri biztosa az EchoTV Jó reggelt! című műsorának is vendége volt.

Fontos mérföldkőhöz érkeztek a fővárosi centrumkórházi beruházások tavaly decemberben, amikor kihirdették a tervpályázatok eredményét. Az első kapavágásokig azonban még komoly munka van hátra. Az Egészséges Budapest program (EBP) miniszteri biztosa a Magyar Időknek elmondta: jelenleg még csak tervkoncepciók léteznek a három szuperkórházra: látványtervek, strukturális elképzelések, amelyek alapján az említett metódus szerint először végleges tervkoncepció készül, amelyeket várhatóan jelentés formájában bemutatnak a kormánynak. Ezt követően készülhetnek el a kerületekkel, a fővárossal és a szakhatóságokkal egyeztetett engedélyes tervek, majd legvégül a kiviteli tervek.

Ezek azért fontosak – magyarázta Cserháti Péter –, mert azokban már pontosan meg kell határozni a várható költségeket, vagyis akkor látható, hogy az egyes beruházások mennyibe kerülnek. A folyamatos monitoring során a kormány rendszeresen észrevételezheti a terveket, javaslatokat tehet további műszaki, szakmai és egyéb szempontok figyelembevételére.

A miniszteri biztos az EchoTV Jó reggelt! című műsorában azt is elmondta, az idei előkészületek után a tervezés jövőre véget ér és a kormány 1-1,5 év múlva igent tud rá mondani. Amennyiben ez megtörténik, úgy 2020 második felében megkezdődhetnek a beruházások. A nagy centrumokhoz 2-3 év, míg a kisebb kórházak, valamint rendelők esetében pedig különösen gyors időtartam várható.

(forrás: Magyar Idők, Echo TV)
hirdetés

Könyveink