hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ismét a halálfélelemmel éltek vissza

Orvosi egészségügyi mérésnek álcázott termékbemutatókon több millió forinttal károsított meg idős sértetteket egy vállalkozás, írja a veol.hu.

Ezek az emberek idős személyek halálfélelmét használták ki, így csapták be őket – mondta a veol.hu szerint Ipsits Csaba rendőr ezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője egy, a közelmúltban Veszprémben felderített sorozatos csalás kapcsán.

– Országszerte vannak termékbemutatók, de a hatóságok mindenhol máshogy kezelik ezeket az ügyeket. Kevés olyan ügy van, melyek esetén ténylegesen bűncselekményt lehet bizonyítani – mondta el a kapitányságvezető a nemrég leleplezett sorozatos bűncselekmény felderítésének körülményeiről, mely a hatóságok szoros együttműködését igényelte.

Az ügyben eddig ötven sértettet hallgattak ki, az eddigi adatok szerint a gyanúsítottak ténylegesen közel húsz embernek okoztak kárt, megközelítőleg ötmillió forint értékben, s ha ehhez hozzávesszük az értékesíteni kívánt termékekből befolyt összeget, akkor az összkár elérheti a tízmillió forintot is.

A csalók módszeréről kiderült, call centerrel, telefonos elérés módszerével kerestették fel a kizárólag idős korú embereket, akikkel a helyszínen jelenléti ívet írattak alá, mely egyben beleegyező nyilatkozat volt, hogy adataikat más termékbemutatókon is felhasználhatják. Külön odafigyeltek arra, hogy a vizsgálaton a sértetteken kívül más személy, hozzátartozó még véletlenül se vegyen részt. A vizsgálatot végző férfinak Magyarországon doktori cím viselésére jogosító orvosi végzettsége nem volt, ennek ellenére fehér köpenyt, s rajta orvosi névtáblát viselt, érsebészként mutatkozott be, s szakmai tapasztalatairól mesélt. A bemutatót megelőzően többnyire kétfajta vizsgálatot végzett el az álorvos a sértetteken, a vér szaturációszintjét, valamint egy EKG-bázisú vizsgálat során szívstresszértéket mért. Az eredmények közlése előtt az álvizsgálaton megjelentek egyórás előadást hallgattak végig arról, hogy milyen veszélyei vannak a stroke-nak, melynek során a halálközeli élmény, a végtaglevágás és a súlyos kockázatok emlegetése fokozta a sértettek félelemérzetét, valamint még az előadás alatt körbejárt a 101 szörnyű kór című könyv, további negatív hatást gyakorolva a sértettek pszichés állapotára.

A korábban mért, hasonló diagnózis felállítására önmagukban nem alkalmas eszközök eredményeire hivatkozva jelentették ki aztán később, hogy a megvizsgált személy súlyos betegséggel küzd. Ekkor ajánlották fel megoldásként az általuk kínált eszközöket, melyeket 900 000 forintos kikiáltási áron mutattak be, majd ezek árát kedvezményekkel, különleges ajánlatokkal egyre közelítették a nyugdíjasok pénztárcájához.

(forrás: veol.hu)
hirdetés

Könyveink