hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Iskola és kórház helyett sport

A Policy Agenda azt vizsgálta meg, milyen változások figyelhetőek meg a költségvetésben az elmúlt 16 évben, írja az ATV honlapja.

A második szocialista-liberális kormányzás idején minden 1000 forintból 152 forint ment el az állam közvetlen működtetésére, az államadósság fizetésére pedig 82 forint. A mostani négy évben ugyan 62 forintra csökkent a hitelek „költsége”, 174 forint megy viszont el az államra.

Már 2010 és 2014 közötti kormányzás alatt jelentősen csökkent az oktatásra, egészségügyre, társadalombiztosításra költött összegek aránya, és ez a tendencia mostani négy évben is folytatódik. Ezzel szemben nőttek a gazdasági funkcióra jutó kiadások. Ennek fő oka, hogy az Európai Uniótól érkező felzárkóztatási pénzekből egyre többet költ gazdasági programokra a kormány, és nem a nagyobb ellátórendszerek modernizációját valósítja meg belőlük.

2018-ban az Európai Uniós programokra költött pénzek a teljes kiadási oldal 12 százalékát tennék ki, ez az arány 2009-ben csaknem a fele volt. Az elemzés különösen érdekesnek tartja, hogy 2018-ban a várható EU-s költések nagyjából 21 százaléka menne humánerőforrásra, a többi direkt gazdasági beruházásokba.

Részletesebben megnézve a jóléti funkció költéseit látszik, hogy egyetlen terület volt „nyerő”, ez a sport és szabadidős tevékenységek és szolgáltatások támogatása. A költségvetés sajátos összetétele miatt ebbe még nem számoljuk bele a TAO pénzeket sem, amely becslések szerint 75,5-85,5 milliárd forint átirányítását jelenti a sport területére. Ezzel párhuzamosan a jóléti funkcióknál minden területen csökkent a ráfordított összegek aránya. Ez az oktatás és az egészségügy esetében – a legelső szocialista-liberális kormányhoz képest – összesen majdnem akkora csökkenést jelent, mint amennyit megspóroltak az államadósságban, közli a lap.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink