hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Irány Németország!

2010 és 2017 között csaknem megháromszorozódott a magyar orvosok száma Németországban, derült ki a HírTV riportjából.

Nehéz ma már olyan német kórházat találni, ahol nem dolgozik legalább egy magyar orvos, ápoló vagy más egészségügyi szakdolgozó. 2011, vagyis a magyarok szabad uniós munkavállalása óta megháromszorozódott a magyar orvosok száma a német egészségügyi intézményekben a szövetségi orvosi kamara adatai szerint.

Hidas Tamás is 2011-ben, rögtön a diplomaszerzés után jött ki Németországba. Most sebész-szakorvosjelöltként dolgozik egy Berlin melletti klinikán. Ő már az egyetem alatt tanult Németországban, de végül a kalandvágy hozta ki.

„Azt gondoltam, amikor kijöttem és még 24 éves voltam, hogy még fiatal vagyok, és ezt, ha valamikor, akkor most érdemes megpróbálni” – mondta a HírTV-nek.

Gyorsan talált munkát, de hónapokba telt, mire minden hivatalos papírját megszerezte, elismertette és lefordíttatta, mégis mindent egyedül intézett.

„A fejvadász cégek a munkának ezt a részét egyébként nagyszerűen átveszik, de ott meg van adva, hogy te ide meg ebbe a kórházba mehetsz, és ezek a kórházak általában engem nem vonzottak, egyrészt, mert nagyon eldugott, kicsi helyeken voltak, és én nem szerettem volna egy ilyen 5 ezer fős kisvárosba kijönni dolgozni, hogy őszinte legyek” – tette hozzá.

Németországban különösen a vidéki városokban nagy az orvoshiány – csak úgy mint Magyarországon. A két országban az orvoshiány mértéke is hasonló: Németországban egy orvosra átlagosan 220, Magyarországon 260 lakos jut. Csak míg itthon erre inkább összevonás vagy bezárás a válasz, Németországban a vidéki kórházak azon dolgoznak, hogy vonzóbb munkahelyek legyenek.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink