hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ingyenes továbbképzést szerveznek radiográfusoknak

Országos radiográfus továbbképzést szervez az állami intézményfenntartó karöltve az „egykori” Diagnoscannel, amely immár Affidea névre hallgat.

Az országban közel 2500 röntgenasszisztens dolgozik, akiknek most induló továbbképzéséről közösen gondoskodik az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) valamint az Affidea Diagnosztikai Kft. A három éves, hét modulból álló, a résztvevők számára ingyenes továbbképzés témáját maguk az érintettek választották ki egy közel harminc témát felsoroló „étlapról”, tudtuk meg az ÁEEK Dél-magyarországi igazgatóságának egészségügyi főtanácsnokától. A kórházi dolgozók – akik egyébként a továbbképzés helyszínére és időpontjára is tehettek javaslatot – a traumatológia, az emlőszűrés, az MR biztonság, a dózismenedzsment, az intervenciós radiológia valamint a higiénia aktuális szakmai kérdéseit választották. A 14 kredittel akkreditált továbbképzés első programjára szeptember 23-án Szegeden kerül sor, majd októberben Kecskeméten, novemberben pedig Budapesten folytatódik a program – ugyan ezekkel a témákkal, amelyekkel jövő tavasszal Kelet- és Nyugat-Magyarországot is felkeresik. Horpácsi Balázs azt is elmondta, hogy szinten tartó képzést is terveznek a jövőben.

Bár az állami egészségügyi intézményekben közalkalmazottként dolgozó asszisztensek továbbképzése kizárólag állami feladat kellene, hogy legyen, a képbe nyilván nem véletlenül került az Affidea. Az Európa 14 országában diagnosztikai központokat működtető cég 1991-től van jelen Magyarországon. Az egykori MÁV Kórházban akkor még IMC néven szereplő vállalkozás az elsők között végzett itthon CT illetve MR vizsgálatokat. Az elmúlt 25 év alatt 15 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre, amelynek eredményeként 31 CT, 17 MR, s további 4 különböző modalitású – például PET-CT – diagnosztikai berendezést telepítettek le az ország különböző egyetemi klinikáira, kórházaiba. Az elmúlt évtizedek alatt az ügyvezető igazgató szerint több mint 12 millió vizsgálatot végeztek.

Leitner György szerint egyik legfontosabb feladatuk a Dózismenedzsment-program végrehajtása. Ennek célja a betegek vizsgálat közbeni sugárterhelésének csökkentése, amelynek során egy igen érzékeny egyensúly megtartása a cél, hiszen a sugárterhelés nagysága és a kép élessége egyenes arányban áll egymással. A program – amely elsősorban azoknak a betegeknek fontos, akik kórképük miatt évente többször is képalkotó vizsgálatra szorulnak – sikeres végrehajtásához hozzájárulhatnak azok a számítógépes programok, amelyek segítségével élesíthető a kép. Az Európai Radiológus Társaság (ESR) sugárbiztonsági bizottsága a közelmúltban komoly elismeréssel jutalmazta az Affidea fenti erőfeszítéseit. Öt csillagos elismerést kapott a Péterfy Sándor utcai, s négy csillagosat a Szent Margit Kórház CT-laborja.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink