hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ingatag kártyavár jött létre

A parlament nem teremtette meg az orvosi tevékenység alkotmányos alapjait, amitől egy nagyon is ingatag kártyavár jött létre – írja friss bejegyzésében a tisztessegesadatkezeles.hu.

Dr. Alexin Zoltán az Alaptörvény rendelkezéseit számbavéve jut arra az eredményre, hogy „a magyar egészségügyben az ellátási tevékenység elvi alkotmányos alapjai hiányoznakezért elvben semmilyen panaszt nem lehet benyújtani az Alkotmánybírósághoz hiszen nem tudjuk a sérelmeinket mihez mérni. A parlament nem teremtette meg az orvosi tevékenység alkotmányos alapjait, amitől egy nagyon is ingatag kártyavár jött létre – légüres térben lebeg, a (politikai) széljárás össze-vissza dobálja.

Pedig lenne éppen mit belefoglalni az Alaptörvénybe: ott lenne az 1950-es Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikke, aztán az Emberi lény méltóságáról és alapvető jogairól a biomedicina és az orvostudomány alkalmazásai során című Oviedói Egyezmény egésze, és a Alapvető Jogok Európai Chartájának vonatkozó szakaszai. Erre 2010-ben felhívtam az alkotmányelőkészítő bizottság figyelmét – hiába. E hiányosságok okozzák azt, hogy Magyarországon kiterjedten alkalmazzák a kényszer orvosi vizsgálatokat, az egészségügyi adatok feletti önrendelkezés nem létezik, sőt az adatokon (sokszor a szöveteken is) történő kutatást is felvilágosítás nélkül, kényszerintézkedéssel valósítják meg. Ez utóbbi legfeljebb Afrika elmaradott államaiban fordul elő, itt a nemzetközi etikai normák elképesztően súlyos megsértése”.

A tisztessegesadatkezeles.hu-n olvasható írás apropója egy friss alkotmánybírósági döntés, amelyben a testület az ombudsman panasza alapján végül megsemmisített egy miniszteri rendelkezést, amely fogvatartottak esetében – szemben egy létező törvényi előírással – megengedhetővé tette volna a kényszer orvosi vizsgálatot, sőt a kényszer orvosi ellátást is.

hirdetés

Könyveink