hirdetés
2018. június. 21., csütörtök - Alajos, Leila.
hirdetés

In memoriam OKI

Néhány sorstársával együtt, az országos intézet önálló épületbe költözésének 40. évfordulóján tennék a Szent István-Szent László Kórház részévé az Országos Kardiológiai Intézetet. Pár héttel azt követően kezdeményezték a szívbetegek ellátását végző speciális központnak egy közkórházba történő integrálását, miután kiderült, nem rendelkezik CT-berendezéssel, írja a Népszavában Kökény Mihály exminiszter.

hirdetés

Véletlen az egybeesés? Nem tudom, de megdöbbentő és gonosz ez a kormányzati terv. Hatalmi és fiskális szempontok írnak felül szakmai érveket. Újra és újra, s nem először. Ilyen "racionalizálás" még a legelszántabb liberális politikusok fejében sem fordult meg.

Az első igazgatójáról, Gottsegen Györgyről elnevezett, nemzetközileg is jegyzett centrum olyan iskolateremtő szakembereket adott az országnak, mint a nagyszerű belgyógyász Török Eszter, a kardiológiai ultrahang-diagnosztikát hazánkban létrehozó Lengyel Mária és Árvay Attila szívsebész. Az intézet innovatív technikák százait vezette be, gyermek központjában szívfejlődési rendellenességgel született csecsemők ezreit gyógyította. Szívinfarktus regisztert működtet, amely egészségügyi adatbázisaink egyik meghatározója. E sorok írója is falai között kezdte a pályáját, ragyogó mesterektől tanulhatott.

Nemzeti kardiológiai szakkórház számos országban működik Oroszországtól az Egyesült Államokig. Feladataik eltérőek: van, ahol a kutatás és kutatás-szervezés dominál, máshol gyógyító munkát is végeznek. Megszüntetésük ötlete sehol nem merült fel. Kérdés, hogy Magyarországon, autonómiájától megfosztva, feltehetőleg megnyirbált költségvetéssel lesz-e lehetősége a Kardiológiai Intézetnek, illetőleg utódszervezetének a költségigényes műtétekre. Egyáltalán az elért szakmai színvonal megőrzésére.

A csaknem másfél évtizede kiváló vezetői munkát végző Ofner Péter főigazgató nyugdíjazási kérelme jajkiáltás, s elkeserítő, hogy egyetlen szakmai szervezet sem tiltakozik. Hiába került a hazai szívgyógyászat bölcsője végveszélybe, a kórházszövetség, az orvosi kamara s a többi lojálissá tett érdekképviselet illedelmesen hallgat, ahogyan ez a NER protokollja szerint elvárható. Nem lepődnék meg, ha majd néhány egészségügyi vezető nyílt levélben támogatná a bölcs államvezetés zseniális tervét, sőt valamennyi, ma még önálló szakkórház lefokozását követelné.

A teljes cikk

(forrás: Népszava Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

Ajánlott cikkeink

hirdetés