hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ilyen is a vizes világbajnokság

Az ATV szerint van, aki az egészségügyért aggódik, a Bors a mentők vonatkozó etikettjéről ír, a HírTV pedig a vidéki mentőhiányról ad hírt a vb kapcsán.

Az ATV beszámolója szerint Szabó Tímea (Párbeszéd) azt kérdezte Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől, hogy az az 550 orvos és szakdolgozó, aki szabadságot vett ki azért, hogy a vizes világbajnokság ideje alatt másodállást vállaljon, hová és milyen módon lesz beosztva, illetve emellett hogyan tudja majd ellátni a saját munkáját a kórházakban. A riportban emlékeztetnek, hogy az orvosok netto 2000 forintért fognak ügyelni a VB-n, ami alig valamivel több, mint amit a munkahelyükön kapnak. Emellett munkaruhát sem tudnak biztosítani nekik, mert a felszerelést a napokban ellopták.

A Bors arról ír, hogy az Országos Mentőszolgálat VB helyszíneken dolgozó munkatársai speciális utasításokat kaptak, különleges etikett szerint kell dolgozniuk.

A rendezvényhelyszíneken például nem járkálhatnak, „kíváncsiskodó sétálgatásuk, bolyongásuk kitiltást eredményezhet”. A zajongást és a hangoskodást is kerülniük kell, ahogy a szurkolást is. „Dohányozni szabadtéri területen sem lehet, csak a kijelölt pontokon, ahol a mentődolgozó jelenléte nem elfogadható” – írja az utasítás, amiben az is feketén-fehéren olvasható, hogyan kell az életmentőknek a 12 órás szolgálat alatt étkezniük. „Ételt, italt egységeink be tudnak vinni, a bevitt ételeket félrehúzódva el tudják fogyasztani.” Az lap megkereste az OMSZ-t, ahonnan azt a választ kapták, hogy a szigorú magatartási szabályok teljességgel indokoltak és nem csak a FINA esetében érvényesek.

Vidékről hozhatnak mentőket a fővárosi vizes vb-re, a HírTV egy forrása szerint, ha a megmaradó járművek közül valamelyik kiesik, az komoly fennakadást okozhat az ellátásban. Emellett péntekig több mint ötven új mentőautót szállít le egy gyártó a mentőszolgálatnak.

A különböző vidéki mentőállomásokon is pluszkocsikat szerveznek ebben az időszakban, és szabadidős dolgozóikkal részt vesznek a fővárosi rendezvények biztosításában úgy, hogy a helyi mentőellátás ne gyengüljön, tehát ott a helyi kocsiszám semmivel sem lesz kevesebb” – közölte Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

(forrás: ATV, Bors)
hirdetés

Könyveink