hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Így zárták a nyarat a kórházak

Augusztus végére közel 42 milliárd forintnyi lejárt fizetési határidejű számlát halmoztak fel a kórházak, írja a Napi.hu.

Egy hónap alatt az adósságállomány 3,6 milliárd forinttal gyarapodott, az első nyolc hónap során az átlagos növekedés 3,2 milliárd forintot tett ki, írja a Napi.hu a Magyar Államkincstár (MÁK) adataira hivatkozva.

Az adósságállomány szerkezetéből úgy tűnik, a kórházak már a konszolidációra várnak és tartalékolnak, a tartozás csaknem felét (45 százalék) ugyanis a két hónapnál régebben lejárt fizetési határidejű számlák teszik ki a MÁK adatai szerint. Míg a tavalyi konszolidációt követően, 2018 január végén alig több mint 4 milliárd forintnyi tartozás kifizetésére vártak több mint két hónapja a beszállítók, mostanra csaknem 19 milliárdra duzzadt ez az összeg. A lejárati időt 30-60 nappal meghaladó fizetetlen számlák értéke több mint 9 milliárd forint.

A 40 milliárdot meghaladó tartozás, különösen annak szerkezete, azaz a két hónapon túl lejáratú számlák kifizetésének halogatása már fáj a beszállítóknak – kommentálta a lapnak a friss adatokat Rásky László, a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Állítása szerint az orvostechnikai termékek számláinál általános a 120 napon túli követelés, ezek egy része behajthatatlannak tűnik, miután a jelek szerint a kórházak már a konszolidációra várnak.

Az érdekvédelmi-szakmai szervezet javaslata szerint érdemes lenne már szeptemberben felmérni, hogy a költségvetési tartalékból mennyit szánnak konszolidációra. Megnyugtató megoldást jelentene a beszállítóknak, ha első ütemben a szeptember 30-án fennálló, 30 napon túli tartozásokat  október végéig kifizetnék, s egy következő lépésben, november végéig megkaphatnák az október végén fennálló, 30 napon túl lejárt követeléseiket.

Ellenkező esetben, a jelenlegi növekedési ütemet feltételezve november közepére meghaladja az 50 milliárdot a tartozás, ami jóval nagyobb, egy összegű konszolidáció szükségességét veti fel decemberben.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink