hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Így szülnek a magyar nők

A természetes úton szülők 29,5 százaléka szabadon választhatta meg a vajúdási és a kitolási testhelyzetet a szülés során. A KSH kutatásáról a Magyar Nemzet számol be.

– A várandósság átlagosan 126 ezer forintba került, a babafelszerelésekért átlagosan 180 ezer forintot fizettek a családok, de a ráfordítás az első gyermek esetében az átlagban szereplő összeghez képest jelentősen magasabb. Az átlagnál azok az anyák is jóval többet költöttek, akik magán-várandósgondozásban vettek részt. A magánkórházi szülések átlagköltsége 534 ezer forint volt, de az állami kórházban lezajlott szülések is – átlagosan 98 ezer forintos – költségvonzattal jártak – részletezi a KSH által készített Kohorsz ’18 elnevezésű kutatás, amely alapját a 2018 és 2019 között Magyarországon született gyermekek adják. A vizsgálatban mintegy hatszáz védőnői körzet szakemberei segítettek, akik összesen 8287 kismamát kérdeztek a várandósság 28–31. hetében, valamint a gyermek féléves korában, írja a lap.

A felmérés szerint a kisgyermeket nevelő családoknak mindössze 5,4 százalékát teszik ki az igen kedvező jövedelmi helyzetben lévők. Ennél jóval magasabb, 28 százaléknyi az aránya azoknak, akik a szokásos kiadásokat könnyen, 38 százaléknyi pedig azoké, akik viszonylag könnyen tudják fedezni. A megkérdezettek egynegyede nyilatkozott úgy, hogy kisebb nehézségek árán tudja fenntartani magát. A kutatásban részt vevő anyák válaszai alapján a kisgyermekes családok hat százaléka él nehéz anyagi körülmények között.

A családok 59 százaléka részesül gyermekgondozási díjban (gyed), 35 százaléka vesz igénybe gyermekgondozást segítő ellátást (gyes), míg 24 százaléka csecsemőgondozási díjat (csed) kap. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt a családok 14 százaléka, míg tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermek után járó emelt összegű családi pótlékot öt százalékuk vesz igénybe.

A vizsgálat részletesen foglalkozik a szülés módjával és annak körülményeivel is. A kismamák 57 százaléka természetes úton, míg 43 százalékuk császármetszéssel szülte meg gyermekét. A KSH adatai szerint az édesanyák 97,6 százaléka állami fenntartású kórházban vagy klinikán szült, míg a nők 1,8 százaléka jelölt meg magánkórházat a szülés helyeként. Mindössze 35 fő nyilatkozott arról, hogy otthon, és tizenketten mondták azt, hogy egyéb helyen – mentőautóban vagy autóban, autópályán – hozták világra gyermeküket.

A természetes úton szülők 29,5 százaléka szabadon választhatta meg a vajúdási és a kitolási testhelyzetet, mintegy 24,5 százalékuk csak a vajúdási testhelyzetet, 39,4 százalék pedig egyáltalán nem választhatott.

Az átfogó tanulmányból kiderül, hogy a szülés során a kismamák több mint 41 százalékánál történt valamilyen beavatkozás: burokrepesztés 39 százalékuknál, az epidurális érzéstelenítést harmadánál, gátmetszést pedig a nők több mint negyedénél alkalmaztak.

További részletek

cimkék

hirdetés

Könyveink